İSTANBUL (AA) - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın'ın ev sahipliğinde, YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova’nın moderatörlüğünde ve UNCTAD Yatırım ve İşletme Bölümü’nde Yatırım Konuları ve Analiz Şubesi Şefi Amelia U. Santos-Paulino’nun katılımı ile gerçekleşen etkinlikte "Dünya Yatırım Raporu"nun çıktıları, yansımaları ve önemli başlıkları analiz edildi.

Dünya yatırım raporu, yeşil alan yatırımına, altyapıdaki proje finansmanına ve çok uluslu şirketlerin uluslararası üretim faaliyetlerine bakarak, salgından sonra sınır ötesi yatırım akışlarının toparlanmasını belgeliyor.

Raporda ayrıca, ulusal yatırım politikası önlemleri, vergi reformları ve uluslararası yatırım anlaşmalarındaki eğilimler de dahil olmak üzere son politika gelişmeleri gözden geçiriliyor.

YASED Başkanı Ayşem Sargın, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, geçen yılın küresel ekonomi için toparlanma yılı olduğunu belirterek, 2020'de yaşanılan büyük şokun ardından hükümetler tarafından başlatılan devasa kurtarma paketleri, proje finansmanının maliyeti ve uygulanabilirliğinin 2021'de yatırım büyümesine yardımcı olduğunu söyledi.

Sargın, geçen yıl küresel olarak çoğunlukla tedarik zinciri güvenliği endişelerinden kaynaklı çok uluslu şirketlerde önemli bir artışın olduğunu belirterek, benzer eğilimin Türkiye'de de gözlemlendiğini ifade etti.

Salgın sırasında benimsen yeşil dönüşüm, tedarik zinciri esnekliği ve dijital ekonominin geçen yıl da kalıcı olmaya devam ettiğini belirten Sargın, öngörülebilir gelecek için küresel yatırım ortamını şekillendirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Ayşem Sargın, 2021 yılının Türkiye için de birçok açıdan tarihi bir yıl olduğuna dikkati çekerek, Türk startup'ların yükseldiğini ve gelen uluslararası doğrudan yatırımlara da büyük katkıda bulunduğunu ve küreselleşme ilerledikçe startup odaklı bir ekonomiden daha çok bahsedileceğini ifade etti.

- "Vergi indirimi ve azaltılmış kurumlar vergisi, en yaygın yatırım politikaları arasında"

UNCTAD Yatırım ve İşletme Bölümü Yatırım Konuları ve Analiz Şubesi Şefi Santos-Paulino ise ağırlıkla sürdürülebilirlik yatırımlarından ve uluslararası alanda yapılan vergi reformundan bahsetti.

Paulino, geçen yıl yatırım politikası oluşturma hızının 2020'ye göre yüzde 28 azaldığını, alınan 109 yeni önlemle salgın öncesi seviyelerine döndüğünü belirterek, "Bu, pandeminin ilk yılını karakterize eden acil durum yatırım politikası oluşturma sürecinin sona erdiğinin sinyalini vermiş ancak kriz yine de önlemlerin doğasını etkilemiştir." diye konuştu.

Paulino, "Son 10 yılda dünya çapında benimsenen vergiyle ilgili yatırım politikaları, vergi indirimi ve azaltılmış kurumlar vergisi gibi kâra dayalı teşvikler bu politikaların en sık ve en yaygın olanları arasına girmiştir." ifadelerini kullandı.

- "Varlık yönetimi, sürdürülebilir bankacılık ve sürdürülebilir sigorta gibi düzenlemeler ikinci en büyük politika alanı"

Yabancı yatırımlar üzerindeki küresel çapta en düşük vergi uygulamasının etkileri konusunda ise uluslararası vergi kurallarını stabilize etmek ve vergi belirsizliğini azaltmak konusunda çalışmaların devam ettiğine işaret eden Paulino, şirketler için daha eşit bir oyun alanı yaratma ve yatırım ortamının bozulmasına yol açacak tek taraflı tedbirlerin yaygınlaşmasını önleme hedefleri doğrultusunda ilerlendiğini aktardı.

Paulino, varlık yönetimi, sürdürülebilir bankacılık ve sürdürülebilir sigorta ile ilgili sektöre özel düzenlemelerin tüm önlemlerin yaklaşık yüzde 20'sini temsil eden ikinci en büyük politika alanı olduğunu dile getirdi.

2021 yılında, uluslararası düzeyde sürdürülebilir finans düzenlemelerini ve standartlarını koordine etme ve konsolide etme çabalarının hız kazandığının altını çizen Paulino, "Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Teşkilatı (IOSCO) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) Vakfı, son on yılda devam eden parçalanmayı etkin bir şekilde azaltarak, raporlama standartlarını konsolide etmek için küresel bir çabaya öncülük etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi