Son dönemin popüler gelişmelerinden biri de e Fatura kullanımıdır. Fatura, her işletmenin satış sonrasında müşterilerine vermek zorunda olduğu bir belgedir. Bu belgenin hazırlanması kimi durumlarda zahmetli bir işlem olarak karşınıza çıkabilir. Söz konusu dezavantajın önüne geçmek adına bu modern uygulamanın avantajlarından istifade edebilirsiniz.

E Fatura, internet bağlantısı olan bir bilgisayarda hazırlanan ve takibi son derece kolay olan bir uygulamadır. Söz konusu programın kullanılması için işletmelerin Gelir İdaresi Başkanlığı'na müracaat etmesi gerekir. Müracaat fiilen yapılabileceği gibi GİB internet sitesinden de yapılabilir.

e Fatura kullanmanın avantajları nelerdir?

E Fatura kullanmanın işletmeye sağladığı çok önemli avantajlar vardır. Bu kapsamda değineceğimiz hususları şu şekilde sıralayabiliriz.

·  Faturalandırma işlemleri çok hızlı bir şekilde yürütülebilir. Hatta faturanın kesilmesi için birkaç saniye ayırmanız yeterli olacaktır.

·  Faturanın düzenlenmesi, ilgili kişinin adresine gönderilmesi ve takip edilmesi gibi süreçlerin ortadan kalkmasını sağlar.

·  İşletenin iş yükü azalacağı için verimlilik artar, doğal olarak zamandan da tasarruf sağlanır.

·  Fatura için ihtiyaç duyulan kırtasiye masrafları ortadan kalkar. Bunun yanında baskı, kaşeleme ya da arşivleme giderleri de ortadan kalkar.

·  Faturalar elektronik ortamlarda saklanacağı için kaybolma riski de yoktur. Eski tarihli faturalara dahi pratik şekilde ulaşabilirsiniz.

·  Muhasebe işlemlerinin hızlı şekilde yürütülmesinde etkili bir sistemdir.

·  Doğa dostu bir uygulama olduğundan onlarca ağacın kesilmesini de engellemiş olursunuz.

·  Kurulan sistem sayesinde kayıt dışı ekonominin de önüne geçilmesi mümkündür.

e Fatura başvurusu nasıl yapılır?

E Fatura programını kullanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurmanız gerekir. Günümüzdeki uygulama incelendiğinde, tüm işletmelerin e Fatura programı kullanımı zorunlu değildir. Bu konu ile ilgili yasal mevzuat incelendiğinde hangi işletmeler için sistemin zorunlu olduğu görülebilir. Fakat zaman içerisinde tüm işletmelerin bu sistem üzerinden faturalarını kesmesinin zorunlu olacağı değerlendirilir. Bu sayede faturaların vergi daireleri tarafından takibinin de daha kolay olacağı düşünülür.

E Fatura başvurusunda bulunan işletmelerin müracaatları süratle incelenerek sonuca bağlanır. Genel olarak 1-2 iş günü içinde firmanın başvurusu değerlendirilerek sonucu ilgili firmaya bildirilir. Sistemin aktif hale gelmesini müteakip işletme faturalarını online olarak kesmeye başlayabilirsiniz. Sistemin kullanımı son derece pratik olup ilk birkaç faturadan sonra seri şekilde faturaları kesebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi