Temmuz ayının gelmesiyle zamlarda peş peşe geldi. BOTAŞ doğalgaza yüzde 12, EPDK ise elektriğe yüzde 15 zam yapıldığını açıkladı. Yapılan bu zamlar üreticinin maliyetini artırdığı için bir çok gıda ürününe de yansıyacak.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, 2 bin TL elektrik ve doğalgaz faturası ödeyen bir esnafın yeni gelen zamlarla beraber faturaların 2 bin 300-2 bin 350 TL’e çıkacağını söyledi. Çetin müdahale gelmemesi halinde ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Un fiyatlarına gelen zammın peşinden elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışı fırıncıları iyice zora soktu. Maliyetleri aşırı artan fırıncılar ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu söylediler

EKMEĞE YÜZDE 25 ZAM YOLDA

Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan konuşan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin artan maliyetleri öne sürerek fırıncıların bu durumdan çok büyük zarar ettiğini dile getirdi. İstanbul’daki fırın ocaklarının yüzde 95’inin enerji kaynağının doğalgaz ya da elektrik olduğunu belirten Erdoğan Çetin Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) un fiyatlarına bir müdahale yapılmadığı taktirde İstanbul’da ekmek fiyatlarına yüzde 25 oranında büyük bir zam geleceğini açıkladı. Çetin son 45 gün içinde un fiyatlarının da yüzde 25 arttığını ifade ederken. "Un maliyetleri genel maliyetlerimiz içinde yüzde 30-35 bandında yer alıyor. Unun zamlanması demek ekmek maliyetlerinin yüzde 35’ni etkilenmesi anlamına geliyor. Ekmek fiyatlarının otomatik olarak yeniden ayarlanması gerekiyor. Biz burada hükümetten un fiyatlarına bir şekilde destek olmasını beklerken, un fiyatlarının revize edilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi