Koronavirüs nedeniyle artık sayaç okunmayacağı, elektrik ve doğalgaz faturalarının geçmiş yıllara göre ortalama alınarak gönderileceği belirtilmişti.

Bu karar büyük tepki görürken, tüketiciler son faturaların bir hayli yüksek geldiğini bildirerek, nedeni olarak da bunu göstermişlerdi.

Bugün bu konuda peşpeşe açıklama yapıldı.

İGDAŞ, koronavirüs salgını nedeniyle EPDK'nin kıyas fatura kararı aldığını açıklarken, şu ifadeleri kullandı:

- Bu karar kıyas fatura düzenleme süresini, nisan, mayıs ve haziran ayları için sınırlı tutmuş, ancak bunu da karantina vb. gibi zorunlu hallerin gerçekleşmesi şartına bağlamıştır. 

- Buna göre, karantina gibi zorunlu koşulların gerçekleşmesi ve sayaç okumanın mümkün olmaması halinde, örneğin nisan faturası için son iki yılın nisan ayı tüketimlerinin ortalaması kadar bir fatura düzenlenecektir.

- Kamuoyunda ortaya çıkan nisan, mayıs ve haziran aylarında sayaç okunmayacak ve fatura düzenlenmeyecek algısı EPDK kararıyla örtüşmemektedir.

- Çünkü sayacın okunması ve fatura düzenlemesi yasal zorunluluktur. Dağıtıcı şirketler bunu yasal olarak yapmak zorundadırlar.

- Halihazırda İstanbul'un tamamında doğalgaz sayaçları yerinde okunmakta ve faturalar gerçekleşen tüketimler üzerinden düzenlenmektedir. Yani kıyas fatura şeklinde bir uygulama yapılmamaktadır. 

- Keza EPDK kararında belirtilen karantina vb koşullar halihazırda söz konusu değildir. Dolayısıyla sayaçlar daha evvel de ifade edildiği üzere mevzuatın gereği olarak yerinde okunmakta ve gerçek tüketim üzerinden faturalandırma yapılmaktadır.

Elektrik faturası açıklaması

İstanbul’un Avrupa yakasındaki görevli tedarik şirketi CK Enerji Boğaziçi Elektrik tarafından sozcu.com.tr’ye yapılan açıklamada da söz konusu uygulamanın şu ana kadar hiç hayata geçirilmediği belirtildi. Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- EPDK'nın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ‘kıyasen fatura' düzenlemesi CK Enerji Boğaziçi Elektrik, CK Enerji Akdeniz Elektrik ve CK Enerji Çamlıbel Elektrik tarafından da şimdiye kadar uygulanmadı. 

- Akdeniz ve Çamlıbel'in kırsaldaki karantina bölgelerinde kıyasen fatura düzenlenmezken, karantina bitiminde gerçek tüketim üzerinden faturalama yapılması kararı alındı. Şu anda üç bölgede de yerinde okuma ve gerçek tüketime göre faturalandırma söz konusu.

- Çalışma arkadaşlarımız mahalle veya bina bazlı karantina kararları var ise bu binalarda sayaçlara okuma yapmıyor. Bu binalar ya da mahalledeki özel karantina kararının kalkması ardından yerinde okuma ve gerçek tüketime göre faturalandırma gerçekleştiriliyor.

Editör: Haber Merkezi