Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısa çalışma ödeneğinden emekliler de yararlanabiliyor mu? Maaş alabiliyorlar mı?

Hürriyet'in ekonomi yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde merak edilen soruları cevapladı.

Doğan, bir okurundan gelen, "Çalışmakta olduğum şirketten emekli oldum ve çalışmaya devam ediyorum. Çalıştığım şirket kısa ödenekten yararlanıyor, beni de part-time olarak 15 gün çalışıyor gösteriyor. Emekli ve çalışan kişiler ücretsiz izinli gösterilebiliyor mu?" sorusuna şu cevabı verdi:

"İşverenin ücretsiz izne çıkarma hakkı var. Ancak emekli olduğunuz için kısa çalışma ödeneğinden ve ücretsiz izne çıkartılanlara ödenen nakdi ücret desteğinden yararlanamazsınız. İşveren, sizi 15 gün çalışıyor gösteriyorsa, 15 günlük maaşınızı ödemek durumunda."

Emeklilikle ilgili bir başka soruda ise "Esnafım, emekliliğim için prim günüm fazlasıyla var. Ama prim yatırmak zorundayım. Borçtan dolayı primimi dondurduğumda ileride yaştan emekli olduğumda bu primleri tekrar satın aldığımızda emeklilik maaşına katkısı olacak mı?" ifadeleri kullanıldı.

Noyan da "Priminizi dondurduğunuzda emekliliğinizi de uzatıyorsunuz. Yatırdığınız primlerin emeklilik maaşına katkısı olur, hele ki yüksekten prim yatırıyorsanız. Asgari ücret ya da biraz üzerinden prim yatırıyorsanız katkısı olmaz" cevabını verdi.