Ocak ayında milyonlarca emekli ve memura yeni zam gelecek. Peki zam miktarı ne kadar olacak? Yeni Asır yazarı Faruk Erdem, bugünkü yazısında bu sorunun cevabını okurlarına aktardı. Erdem'in yazısı şöyle:

- Ocak’ta milyonlarca emekli ve memurun maaşına zam gelecek. İlk 3 aylık enflasyon belli olurken beklentilere göre zam yüzde 8.46’yı buluyor. Bu durumda memura yüzde 5.46 fark göründü

- Yaklaşık 13 milyon emekli ile 4 milyon memur Ocak ayında zamlı maaş alacak. Ocak ayında aynı zamanda tüm sosyal ödemeler ve diğer ödeneklerle birlikte asgari ücret de artmış olacak. Emekliler için zam oranını belirlemede en önemli parametreyi enflasyon oluşturuyor. Dolayısıyla Temmuz ile Ocak ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranını memur ve memur emeklileri için de fark oranını belirleyecek. Şu ana kadar bu konuda birçok ipucu da belli oldu. Eylül ayı enflasyonu ile birlikte zam döneminin ilk 3 aylık enflasyon oranı ortaya çıktı. Buna göre Temmuz-Eylül enflasyonu yüzde 4.23 olarak hesaplandı. Bunun üzerine Ekim, Kasım ve Aralık enflasyonları da eklendiğinde SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı şekillenmiş olacak.

- Bu arada Merkez Bankası'nın açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi önümüzdeki 3 aylık dönemi ve toplamda 6 aylık enflasyon oranı konusunda ipuçları da veriyor. Ekonomistlerin beklentilerine göre 2021 yılı enflasyonu tahmini yüzde 17.63 çıktı. Buradan yola çıkarak yaptığımız hesaba göre de ikinci 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı yaklaşık yüzde 8.46 olarak gerçekleşecek.

- Memurlar ve memur emeklileri için ise zam hesaplaması biraz daha farklı yapılıyor. Ağustos ayında yapılan toplu sözleşmeye göre önümüzdeki yıl memurlar ve memur emeklileri yüzde 5+7 oranında zam alacak. buna göre memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 5 olacak. Memurlar ve memur emeklileri Temmuz ayında yüzde 3 zam ve 5.45 enflasyon farkı almışlardı. 6 aylık enflasyon yüzde 3'ün üzerinde gerçekleştiğinde yine fark ortaya çıkacak. Yüzde 8.46 oranındaki tahmin hesabına göre de memur ve memur emeklilerinin zammı yüzde 5 (toplu sözleşme) + 5.46 (enflasyon farkı) şeklinde gerçekleşecek.

- Bu hesaba göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına gelecek yüzde 8.46'lık zam ile yeni rakamlar şöyle gerçekleşecek. En düşük esnaf emeklisi aylığı 2 bin 350 liradan 2 bin 548 liraya çıkacak. Bağ-Kur tarım emeklilerinde en düşük aylık bin 867 liradan 2 bin 25 liraya yükselirken; taban aylık 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 2 bin 624 liradan 2 bin 846 liraya, 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarda bin 626 liradan bin 764 liraya ulaşacak.
 

Editör: Haber Merkezi