Yaklaşık 14 milyon emekli, 4 milyondan fazla kamu çalışanı ve 1 milyona yakın sosyal yardım alan vatandaş ile birlikte 8 milyon civarında asgari ücretli, 'Ocak zammı ne ne kadar olacak' sorusunun cevabını bekliyor. Yapılacak maaş artışlarını belirleyecek en önemli parametre yine enflasyon olacak. Ancak bu yıl geçtiğimiz Ocak ayında olduğu gibi yine enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi de gündemde.

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre;

Yıl sonu ortaya çıkacak 6 aylık enflasyona bir ekleme yapılması, taban maaşların da artırılması söz konusu olabilecek. Bu çalışmalar alternatifli olarak değerlendirilirken kesin değerlendirme 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla yapılabilecek. Şimdi kimin maaşı ne kadar artacak tek tek bakalım.

Bu kapsamdaki emekliler yılda iki kez enflasyon artışı alıyor. Bu oran da son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Buna göre SSK VE Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında son 6 aylık enflasyon oranı kadar artış yapılacak.

4 aylık enflasyon verisine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı şu anda yüzde 10.84 olarak hesaplandı. Buna Kasım ve Aralık aylarının enflasyonu da eklendikten sonra kesin rakam ortaya çıkacak. Ancak bu noktada 6 aylık enflasyonun üzerine 5-10 puanlık bir refah payı eklenmesi de söz konusu olabilecek.

Bu durumda emeklilerin maaş artışları 6 aylık enflasyonun üzerinde olacak. Burada eklenecek refah payı artışının kaç puan olacağı ile ilgili alternatifli bir çalışma yapılacak. Yıl sonu enflasyon hedefleri üzerinden bir hesap yapıldığında refah artışıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışının yüzde 30'u geçmesi bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz'da taban maaş artışı da yapılmıştı. Burada en düşük maaş 3.500 TL'ye çıkartılmıştı. Bu noktada Ocak ayında 3.500 TL olan taban maaşın da artırılması söz konusu olacak. Bu noktada taban maaşın asgari ücret ile eşitlenmesi noktasında yoğun talepler var. Emeklilerin maaş dengeleri de gözetilerek bir taban maaşın belirlenmesi söz konusu olacak.

Memurlar ve memur emeklileri de diğer emekliler gibi yılda iki kez artış alıyor. Ocak ve Temmuz aylarındaki artışlar toplu sözleşmede belirlenen oranlar ile enflasyon farkından oluşuyor. Buna göre memurlara ve memur emeklilerine Ocak ayında yüzde 8 oranında bir artış yapılacak.

Buna ilaveten de yüzde 7'nin üzerinden oluşan enflasyon farkı ödenecek. Son açıklanan 4 aylık enflasyona göre ise memur ve memur emeklilerin enflasyon farkı yüzde 3.88 oldu. Yüzde 8'lik toplu sözleşme artışla toplam oran yüzde 11.88'e ulaştı

Buna iki aylık veri daha eklenecek. Ancak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde olduğu gibi memur emeklileri ve memurlar için dez refah payı verilmesi gündemde. Bu durumda yüzde 8'lik toplu sözleşme artışının yükseltilmesi ya da enflasyon farkına bir refah payı puanının eklenmesi söz konusu olabilecek.

Memur emeklilerinin bir başka artışı ise 3600 ek gösterge ile yaşanacak. Bilindiği gibi yaz aylarında yasalaşan 3600 ek gösterge artışının uygulaması 15 Ocak 2023'de başlayacak. Bu durumda yasa çıktığında 1.400 lirayı bulan artışlar gelen enflasyon farklarıyla birlikte daha da yükselmiş olacak. Normal Ocak artışının üzerine memur emeklileri için ilave bir artış da 3600 ek gösterge kaynaklı yaşanacak.

Emekli ve memurların dışında sosyal yardımlar da her yıl Ocak ve Temmuz'da artıyor. Buradaki artışlar ise memur ve memur emeklilerine yapılan artış oranında gerçekleşiyor. Buna göre engelli, 65 yaş aylığı, evde bakım parası gibi sosyal ödemelerin 4 aylık artışı da yüzde 11,88 oldu. Ancak memur ve memur emeklilerine yapılacak refah payı artışı sosyal yardım ödemelerine de aynı oranda yansımış olacak. bu durumda tüm kesimlerin geliri artacak.