Milyonlarca emekli ve memur  ocak ayında yapılacak maaş zammını beklerken, uzman isimden çarpıcı açıklamalar geldi.

2023 EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram memurların enflasyon farkı artışı hesaplanırken aylık tutarların toplanmadığını belirterek temmuz ayından aralık ayı sonuna kadar kümülatif enflasyon farkının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Bayram, "Her ne kadar 3 aylık enflasyon 6.91 olsa da aralık ayına göre TÜFE’de yüzde 52.40’lık bir artış var.Burada memurlarımız, emeklilerimiz enflasyon farkı almıştı. Bu enflasyon farkı yüzde 41.69 memurlara, yüzde 42.35 emeklilerimize yapıldı. Aralık ayı itibarıyla yüzde 42’lik fark göz önünde bulunursa şu an 3 ay için yüzde 10’luk enflasyon farkı mevcuttur." dedi.

Emekli zammının bilindiği üzere ocak ve temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlendiğini vurgulayan Bayram, "SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor. Haziran ayında yapılan zammın ardından Temmuz ayının Haziran ayına göre, Ağustos ayının Temmuz ayına göre ve Eylül ayının Ağustos ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki yüzde 6.91 artış TÜİK tarafından belirlendi. Yani 6 aylık enflasyon farkının yarısı netleşti. Kalan 3 ayın bir önceki aylara göre enflasyon farkların da toplanıp 6,91'e eklenmesiyle 6 aylık enflasyon farkı netleşecek.  Diğer 3 ayın enflasyon oranlarının belli olması ile birlikte enflasyon farkı da netleşmiş olacak. Bu senenin ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldı.  Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında olması halinde emeklilerin en az yüzde 15'lik zam alması ön görülüyor" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi