Milyonlarca emekli ocak ayında yapılacak zamın oranını merak içinde beklerken, flaş bir gelişme yaşandı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, zamla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

- Koronavirüs salgınıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zorunlu harcama kalıpları değişti. Yapılan zamların da etkisiyle bütçemizde gıda, elektrik, su, doğal gaz, internet faturaları ve temizlik malzemelerinin payı arttı. 

- Bunun yanında, maske, siperlik ve takviye vitaminler bütçemize ek yük getirdi. Zaten sabit ve kıt gelirle ay sonunu getirme mücadelesi veren emeklilerimiz bundan olumsuz etkilendi. 

- Salgın nedeniyle ortaya çıkan ek masraflar ve çarşı-pazardaki yüksek enflasyon, emeklilerimizin gelirlerini ciddi oranda eritti. 

- Geçim koşulları giderek zorlaşan emeklilerin rahat bir nefes alması için yüzdeli artışlar yerine seyyanen zam istiyoruz.

- TÜİK'in açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 yükseldi.

- Bu sonuçlara göre temmuz-kasım dönemini kapsayan beş ayda TÜFE oranı yüzde 7,02 olarak hesaplandı.

- Aralık ayında TÜFE'deki artışın yüzde 1 olduğunu varsayarsak, TÜFE'de altı aylık kümülatif toplam yüzde 8,09 olur. Yani emekli, dul ve yetimlerin aylık ve gelirlerine 2021'nin ilk altı ayında uygulanacak zam oranı bu şekilde netleşir. 

- Bu rakamdan hareketle 2000 yılından önce emekli olmuş, en düşük işçi emeklisi aylığı 2 bin 232 liradan 2 bin 413 liraya yükselir. Zamla gelen 181 lira günlük 6 liraya karşılık gelir. Bu da günlük sadece bir şişe süt demektir. Biz işte bunun için seyyanen zam talep ediyoruz.