Enerji Bakanlığı'nın şirketlere bir yazı gönderdiği ve doğalgaz kullanımını yüzde 40 azaltmalarını istediği belirtildi.

Konuyu Habertürk yazarı Nagehan Alçı gündeme getirdi.

Alçı, bugünkü lazısında "Ancak sürekli artan enflasyon oranı kadar vahim başka bir mesele daha var Türkiye ekonomisinde. Bugün onu sizlerle paylaşacağım. Enerji Bakanlığı geçtiğimiz hafta birçok şirkete bir yazı gönderdi ve kullandıkları doğalgazın yüzde 40’ını düşürmelerini istedi. Evet, yanlış okumadınız... Türk şirketlerinden harcadıkları doğalgaz miktarını yüzde 40 oranında azaltmaları istendi" ifadelerini kullandı.

Bunun Türkiye'nin üretim kapasitesinin yüzde 40 oranında düşmesi manasına geleceğini vurgulayan Alçı, "Bu ülkede günde 100 birim imalat yapılıyorsa artık günde 60 birim imalat yapılacak demektir. Yani... Daha az imalat, daha az üretim, daha az istihdam, daha az kalkınma, daha az ihracat ve daha az hatta negatif iktisadi büyüme... Türkiye için bu asla kabul edilemez bir manzara. Daha az imalat demek işsizlik rakamlarının katlanarak artması demektir. Ocak başında buna benzer bir sorun yaşanmış, sebebi olarak İran’daki ulusal gaz şirketinden kaynaklı bir arıza gösterilmişti ancak şimdi neden tekrar doğalgaz kısıntısına gidiliyor? Gaz depoları mı boş? Sevkiyatta teknik bir sorun mu var? Bu konuda Enerji Bakanlığımız bir açıklama yapmalı" ifadelerini kullandı.

Alçı, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin yeni ekonomi modeli üretimin her şeyden daha fazla önemsendiği bir modeldi.

Daha fazla imalat, daha fazla ihracat adeta bir motto haline gelmişti.

Fabrikaların, tarlaların ve atölyelerin sayılarının her geçen gün artarak kesintisiz çalışması ve üretmesi isteniyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından.

İmalat ve ihracat yönelimli bir ekonomi felsefesi benimsenmişti.

Ancak doğalgaz sarfiyatını yüzde 40 oranında kısması istenen sanayiciler nasıl daha fazla imalat yapacak?

Mümkün değil bu ortamda üretemezler. İmalat yapamayınca da ihracat yapamazlar.

Organize sanayi sitelerinde fabrikalar cayır cayır çalışmaya nasıl devam edecek? Yüzde 40 doğalgaz kısıntısına giderlerse fabrikalar çalışamazlar ve kontağı kapatırlar.

Hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim: Bu yüzde 40 doğalgaz kısıntısı dayatılırsa sanayiciler batarlar. Üreticiler iflas ederler. İmalatçılar biterler.

O zaman Türkiye'nin ihracat hedefleri de hayal olur. İhracat rakamları her geçen gün düşer, düşer, düşer...

İşsizlik rakamları her geçen gün artar, artar, artar...

İşte o sebeple Enerji Bakanlığımız başta olmak üzere tüm hükümetin gereken tedbirleri alması şart. Ne yapıp edip bu doğalgaz meselesinin çözülmesi gerekiyor.

Türkiye ekonomisinin zincirleme bir felakete sürüklenmesi istenmiyorsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönettiği Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti acil önlem almalı.

Şirketlerden istenen yüzde 40 oranında doğalgaz kısıntısı talebi geri alınmalı.

Unutmayalım, en pahalı enerji olmayan enerjidir…"