Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz” demişti.

Sosyal konut hamlesiyle ilgili detayları TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı.

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in sorularını cevaplayan Bulut, şu ifadeleri kullandı:

- Projeyle vatandaşın arsasını edinip kendi konutunu yapmak isterse buna da imkân sağlıyoruz. 17 Eylül’de lansman yapacağız. Burada sayı da netleşecek.

- Projenin 5 yıllık hedefi olacak. Konut rakamını söylememiz doğru olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı belki sayıyı biraz daha artıracak. Ancak şunu söyleyebiliriz; artan konut maliyetlerini, enflasyonun konut maliyetine getirecek yükü bertaraf edecek şekilde devletin; vatandaşına ucuz, ulaşılabilir konut sağlamasına yönelik büyük bir hamle olacak.

- Soruna bir an önce merhem olabilmek, artan konut fiyatlarını regüle edebilmek, hem de konuta erişilebirliği, alt gelir grubundakilerin erişimini artırmak, aynı zamanda üretimi yukarı taşıyarak, vatandaşın TOKİ’den konut edinme hakkıyla ilgili garanti almış almasını sağlamış olacağız.

- Vatandaş kurasını çekerek, program dahilinde konuta sahip olacağının taahhüdünü almış olacak.

- Maliyetinin tamamının karşılanması olmasa da devlet arsa, altyapı işleri ve sosyal donatı alanları yönünden destek sağlayacak. Vadesüresini uzun tutarak, vatandaşın ödeme imkânlarını kolaylaştıracağız.

- Önümüzde enflasyon sıkıntısı da var. Öngöremediğiniz artan maliyetlerin tamamı vatandaşa yansıtılırsa TOKİ dahi yapsa vatandaşın gözünde karşılık bulmaz. Rakamları önemli miktarda sübvanse edeceğiz. Maliyet fiyatlarının çok altında satılacak konutlar.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hiçbir vatandaşımız evsiz kalmayana dek projeler devam edecek' talimatını verdi. Vatandaşın ekonomik durumu da belli. Vatandaş konut almak için kendi ekonomisini bize uyduramayacağına göre vatandaşın alım gücüne göre konut fiyatlarını sübvanse etmek bizim görevimiz. Maliyetlerin bir kısmından vazgeçeceğiz. Kaynak nereden diye soranlara; ‘biz kamuyuz. Bir şekilde arsa üreteceğiz, gelir elde edeceğiz’ diye yanıt veriyoruz. Amacımız vatandaşın gelirine göre konut fiyatlarını belirlemek. Bugün konuta dar gelirlinin ulaşma imkanı yok; çözüm üretmek gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi