06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Esnafın borçları yeniden yapılandırılıyor: 23 banka ve 30 finansal kuruluşla protokol imzalandı

Esnafın borçları yeniden yapılandırılıyor: 23 banka ve 30 finansal kuruluşla protokol imzalandı

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun başvurusu üzerine Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile 23 Banka ve 30 finansal kuruluş arasında protokol imzalandığını belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun başvurusu üzerine Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile 23 Banka ve 30 finansal  kuruluş arasında protokol imzalandığını belirten TESK Genrel Başkanı Bendevi Palandöken, "Anlaşma ile esnaf ve sanatkarlarımıza 23 banka ve 30 finans kuruluş ile ticari borçlarını yeniden yapılandırılması imkanı sağlandı" dedi. 

Yapılan anlaşma ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf  ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Banka ve finans kuruluşlarına olan borçların yeniden yapılandırılma koşullarını maddeler halinde şöyle açıkladı:

1-) Yapılandırma dönemine ilişkin en uzun vade 24 ay olabilecek, vade sayısı, esnaf ve sanatkârımızın talebine ve ödeme imkanına göre ilgili banka veya finans kuruluşu tarafından belirlenecek.

2-) En fazla 12 aya kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem verilebilecek, ödemesiz döneme ilgili banka veya finans kuruluşu karar verecektir.

3-) Faiz oranı, esnaf ve sanatkârımızın talebine göre sabit veya değişken olabilecek.

4-) Banka veya finansman kuruluşu, yapılandırılan tutarın yüzde 1'ine kadar komisyon alabilecek.

5-) Tüm yeniden yapılandırma işlemleri Türk Lirası olarak  gerçekleştirilecek, döviz bazında yapılandırma yapılmayacak.

6-) Yapılandırılan tutarın en az yüzde 10'unun ödenmesi ve taksitlerin ödeme süresinin geciktirilmemesi koşuluyla kalan tutar için bir kez daha ödeme planı revize edilebilecek.

7-) Revize işlemi en fazla iki kez yapılabilecek, revize edilmiş  vade, toplamda 72 ayı geçemeyecek.

8-) Bankalara ve/veya finansman kuruluşlarına borcu olan esnaf ve sanatkârlarımız, yeniden yapılandırma için en fazla borcun olduğu banka veya finansman kuruluşuna başvuru yapacak.

9-) Banka ve finans kuruluşlarına olan borçların yeniden  yapılandırılması ile ilgili detaylı bilgiler, borçlu olunan banka veya finans kuruluşundan alınabilecek. En fazla borç bulunan banka veya  finans kuruluşunun başvuruyu kabul etmemesi halinde borç tutarı açısından ikinci sıradaki banka veya finans kuruluşuna başvuru yapılabilecek, 3 banka veya finans kuruluşundan 2'sinin başvuruyu kabul etmemesi halinde yapılandırma yapılamayacaktır.

10-) Esnaf ve sanatkârımızın, yapılandırma başvurusundan önce  herhangi bir banka ve/veya finans kuruluşu tarafından başlatılmış  yasal takipler sonucu satış günü alınmış olması, İhalenin feshi  davasının devam ediyor olması, Borcun icra taahhüdüne bağlanmış olması, Tasarrufun iptali davasının devam ediyor olması, şeklinde kararlar alınmış olması, yeniden yapılandırma başvurusu yapmaya engel  değildir. Başvuru yapılan banka veya finans kuruluşu, söz konusu  işlemlerden feragat edebilir veya başvuruyu kabul etmeyebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *