2015 yılından beri teknolojiyi değiştiren Ethereum (ETH), hem kullanım açısından hem de yatırım getirileri açısından birçok kişinin ilgisini çekti. Bugünkü yazımızda Ethereum hakkında sorduğunuz tüm soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.

Bununla birlikte güncel Ethereum fiyatı ve en güncel Ethereum haberleri anlık olarak bilgi sahibi olmak, yatırımcılar ve yatırımlarının akıbeti açısından çok önemli.

Ethereum Nedir?

Ethereum, 2015 yılında Vitalik Buterin ve ekibi tarafından kurulan platformdur. Platform piyasaya sürülmeden önce yazdığı teknik dökümanda blockchain teknolojisinin daha da gelişmesi için uygulamaların inşa edilebilecek bir platforma ihtiyacı olduğunu ve bunun anca Bitcoin’den bağımsız bir şekilde yapılabileceğinden bahsetti. Bunun sonucunda Ethereum, ICO aracılığıyla sadece BTC kabul ederek gerçekleştirdi ve bunun sonucunda piyasaya sürüldü. Ethereum ise blockchain altyapısı kullanarak akıllı kontratlar aracılığıyla uygulamaların geliştirilmesine olanak tanıyan platformdur.

Ethereum Neden Çıktı?

Ethereum platformu piyasaya sürülmeden önce ilk olarak Vitalik Buterin, Bitcoin (BTC) ağında uygulama geliştirilebilmesi gerektiğini ve geleceğin uygulamalar üzerinde olacağını söyledi. Ama Bitcoin topluluğu, Bitcoin ağının sadece para olarak kullanılması üzerine karar verince Buterin bunun mümkün olmadığını anladı. Sonrasında Bitcoin topluluğundan ayrılan Buterin, ardından Ethereum ağını 2015’de kurdu. 

Ethereum’un Özellikleri Nelerdir?

Açık Kaynaklı Olması

Ethereum, diğer kripto para projeleri gibi kaynak kodları herkese açıktır. Kripto para projeleri, bu sayede hem projelerini tanıtabilir, yazılımcılar için teknik dokümanlarını yayınlayabilir ve son olarak kaynak kodlarını paylaştıktan sonra birçok kişi kodların denetimini gerçekleştirip gerektiği zaman düzeltebilir.

Üzerinde Uygulamaların Geliştirilebilmesi

Ethereum’u en değerli kılan özellik, altyapı içerisinde çok farklı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlamaktı. Bu sayede birçok kişi Ethereum altyapısını kullanarak birçok uygulama geliştirdi. Ayrıca blockchain ekosistemini büyüten Ethereum, günümüz dünya ekonomisine birçok katkıda bulundu. Ethereum’un hayatımıza soktuğu kavramlar merkezsiz finans (DeFi), eşsiz token’lar (NFT), merkezsiz borsa (DEX), token, merkezsiz otonom organizasyon uygulamaları (DAO), merkezsiz uygulamalar (dApp) ve mobil uygulamalar (mApp) hayatımıza giren ürünler olduğunu söyleyebiliriz. 

Blockchain’in Tüm Özelliklerine Sahip Olması

Ethereum, blockchain teknolojisinin tüm özelliklerine sahiptir. Bu sayede hiçbir veri değiştirilemez, merkezsizdir ve bilgilerin bloklara aktarılması sayesinde tamamen güvenlidir. 

Ethereum, Hangi Alanların Çıkmasına Olanak Tanıdı?

Ethereum, piyasaya çıktığından beri birçok farklı alanın ve uygulamaların çıkmasına temel hazırladı. Bunlar dApp’ler, NFT’ler, token’lar, merkezsiz finans (DeFi), merkezsiz otonom organizasyonlar (DAO) ve DEX’lerdir (merkezsiz borsalar).

Ethereum Nasıl Alınır?

Ethereum almak için kripto para borsalarında, merkezsiz borsalarda (DEX) ve Ethereum cüzdanları aracılığıyla alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Borsalarda alım satım işlemleri gerçekleştirmek için ilk olarak kripto para borsalarında hesabınızın olması gerekir. Ardından hesabınızı açtıktan sonra kimliğiniz evrak sunma ve yapay zeka aracılığıyla yüz tanımlama aşamalarından geçtikten sonra alım satım işlemlerine kolayca başlayabilirsiniz. İlk olarak borsalarda al sat kısmından Ethereum’u seçip ardından işlem yapmak istediğiniz para birimini seçmeniz gerekir. Sonrasında borsa ekranında almak istediğiniz miktarı seçtikten sonra emri verin. Emir yerine getirildikten sonra artık Ethereum yatırımcısısınız. Elinizdeki ETH’ları istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

İkinci yöntem olan DEX’ler üzerinden ETH satın almak için ise Ethereum cüzdanınız olması gerekir. Ethereum cüzdanınızı bağladıktan sonra borsaların sağladığı havuzlar üzerinden ETH alım satımı yapabilirsiniz. Ama bu aşamada borsalar çoğunlukla kendi blockchain platformlarını destekleyen cüzdanlara ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden merkezsiz borsalara girmeden önce ilk olarak hangi token standardındaki cüzdanları desteklediklerini öğrenmeniz iyi olur. Ardından borsaların ETH üzerinden sağladığı likidite havuzlarındaki token’lara sahip olduğunuz zaman ise ETH satın alabilirsiniz. Bu bölümde isterseniz ETH cüzdanınıza aktarabilirsiniz, isterseniz de ETH’larınızı farklı token’lar için likidite havuzlarında kullanabilirsiniz.  

Son yöntem olarak Ethereum cüzdanları aracılığıyla ellerinizdeki fonları kullanarak alım satım işlem gerçekleştirmektir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Ethereum cüzdanınızda fonlarınızın olması ve ardından cüzdanınızın uygulama içinde kripto para alım satımına olanak tanıması gerekir. Cüzdanınızda belli bir miktar fon bulundurduktan sonra kripto paralarınızı ETH ile takas edebilirsiniz. 

Ethereum Güvenli Mi?

Ethereum, 2015’den beri sadece DAO alanında saldırıya uğradı. Ama zaman içinde farklı zorluklara karşı adapte olabilmeleri ve DAO saldırısından sonra aldıkları sıkı güvenlik önlemleri sayesinde büyük çaplı herhangi bir saldırıya uğramadı. Aldıkları güvenlik ve kalite kontrol önlemleri, protokollerin uygulanmadan önce ilk olarak sıkı bir test sürecine, ardından kontroller tamamlandıktan sonra denetim sürecine geçer. Denetim raporuna göre farklı çözümleri geliştiren Ethereum, eğer tüm test ve denetim aşamalarını geçerse Ethereum ağında uygulanabilir.

Ethereum Nasıl Kazanılır?

Ethereum, staking işlemi ile, alım satım işlemleri yaparak ve ödemeleri ETH olarak aldığınız durumda kazanabilirsiniz.

Staking işlemi yaparak Ethereum kazanmak için ilk olarak ETH 2.0 kontrat adresine ETH’larınızı kilitlemeniz gerekir. Ama eğer direk kontrat adresine kilitleyecekseniz elinizde en az 32 ETH olması gerekir. Eğer yoksa, kripto para borsalarının sunduğu staking işlemleri aracılığıyla elinizdeki ETH’ları stake ettirebilirsiniz. Ama kripto para borsaları staking işlemleri için yüksek faizler sunsa da, sağladıkları işlemler üzerinden ücret aldıkları için size vaad ettikleri faizin tamamını ele geçemez. O nedenle borsalar üzerinden staking işlemleri gerçekleştirmeden önce komisyon ücretlerine ve faiz oranlarına bakmanızda fayda vardır.

İkinci yöntem ise ödemeleri ETH üzerinden kabul etmektir. Ödemeleri işvereninizden maaş olarak istemek, işletmeniz varsa ödemeleri ETH olarak almak veya yaptığınız iş karşılığı ödemeleri almak olarak sıralayabiliriz. Bunun için ilk olarak mobil cüzdan açıp cüzdan adresinizi paylaşmanız gerekir. Ardından ödemelerinizi ETH olarak almaya başlayabilirsiniz.

Üçüncü olarak kripto para borsaları üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Alım satım gerçekleştirmek için, Ethereum üzerinden itibari para ve stablecoin’ler ile yapılan işlem çiftleri ve diğer kripto paralar üzerinden değişim (swap) yaparak alım satım gerçekleştirebilirsiniz. İtibari paralar ve stablecoin’ler için, Ethereum’u düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan sattıkça ellerinizdeki ETH’ları artırırsınız. Diğer bir yöntem olan farklı kripto paraları swap etmek ise, yatırdığınız ETH miktarı arttıkça satıp düştükçe aldığınız zaman elinizdeki Ethereum’ları artırmanızı sağlar.  

Editör: Haber Merkezi