TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren "torba kanun teklifi" kabul edildi.  Kabul edilen maddelere göre, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman  Şirketleri Kanunu'na, kurulması öngörülen tasarruf finansman faaliyetine ilişkin  yapı ve süreçlerin daha iyi anlaşılabilmesi için "organizasyon ücreti",  "tahsisat", "tasarruf finansman faaliyeti" ile "tasarruf fon havuzu" gibi  kavramlar eklenecek.

ÖDENECEK TUTAR

Genel Kurulda kabul edilen önerge doğrultusunda yapılan değişikliğe göre, "organizasyon ücreti", müşterilerin tasarruf finansman sözleşmesi kapsamında tasarruf finansman faaliyeti ve tasarruf fon havuzunun yönetimi  karşılığında ödeyecekleri tutar olarak tanımlanacak.

"Tahsisat", tasarruf finansman sözleşmesi uyarınca, tahsisata hak  kazanılmasına ilişkin koşulların yerine gelmesi şartıyla müşterinin tasarruf birikimlerinin ve sözleşme kapsamında taahhüt edilen finansman tutarının  müşterinin, mirasçısının veya vekilinin konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinmesi  amacıyla satıcı konumundaki üçüncü kişilere hesaben ödenmesini kapsayacak.

"Tasarruf finansman faaliyeti", bir sözleşme kapsamında önceden  belirlenen koşulların gerçekleşmesi şartıyla konut, çatılı iş yeri veya taşıtın  edinimi için faizsiz finansman esaslarına göre belirli bir süre tasarruf  edilmesi, müşterilere finansman kullandırılması ve toplanan tasarrufların  yönetimini içerecek.

FON HAVUZU

"Tasarruf fon havuzu" ise belirli bir dönemde tasarruf finansman şirketi nezdindeki birikmiş tasarruflar ve finansman geri ödemelerinden oluşan  tutarlar toplamından, tahsisat olarak verilmiş tutarlar ile tasarruf geri  ödemelerinin düşülmesinden sonra kalan tutarı tanımlayacak.

BDDK'NIN OYU 

Tasarruf finansman şirketlerinin, denetim ve gözetime elverişli,  faaliyetlerini emin ve güvenilir şekilde icra edebilecek, sektörde güven ve  istikrara zarar vermeyecek bir ortaklık yapısına, iyi yönetime, yeterli mali  güce, gerekli organizasyon yapısına sahip olması amaçlanıyor. Bu kapsamda söz  konusu şirketlerin kuruluş izinleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun  (BDDK) en az 5 üyesinin aynı yöndeki oyuyla verilecek.

ASGARİ SERMAYE TUTARI 100 MİLYON LİRA 

Tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira  olarak düzenlenecek ve BDDK'ye belli standart ve sınırlamalar getirme yetkisi  verilecek.
Tasarruf finansman şirketleri yalnızca konut, çatılı iş yeri veya  taşıt ediniminden doğan borçları finanse edebilecek. Bu şirketler, tasarruf  finansman sözleşmeleri dışında finansman sağlayamayacak ve yalnızca yurt içinde  tescil edilmiş konut veya taşıt alımlarını finanse edebilecek.

MÜŞTERİYE CAYMA VE SÖZLEŞME FESİH HAKKI

Kanun teklifiyle Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri  Kanunu'na, "tasarruf finansman sözleşmesi" başlıklı madde eklenecek.
Maddeyle, tasarruf finansman sözleşmesinin kapsamı belirlenecek.  Müşteri, sözleşme imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe  göstermeksizin cayma hakkına sahip olacak. Bu durumda katılım bedeli dahil tüm  tasarruf geri ödenecek.

HAVUZDAKİ PARALAR AMACI DIŞINDA KULLANILMAYACAK

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'na,  tasarruf finansman faaliyetinin kapsamını belirleyen madde eklenecek. Bu kapsamda  şirket fon havuzunu kendi operasyonel hesaplarından ayırmak zorunda olacak. Fon  havuzundaki paralar amacı dışında kullanılamayacak ve haczedilemeyecek.  Şirketler, faizsiz esaslara göre faaliyet gösterecek.

ADLİ VE CEZA HÜKÜMLERİ 

Teklifle, tasarruf finansman müşterilerinin sözleşme fesih ve  sözleşmeden cayma haklarını kullanmaları durumunda birikimlerinin iade edilmesini  engelleyen kişilere yönelik ve zimmet suçu işleyen tasarruf finansman şirketi  yönetici ve mensuplarına yönelik adli ceza hükümleri de düzenleniyor.
Bu kapsamda cayma ve sözleşme fesih hakkına aykırı işlem yapılması  halinde, 62 bin 500 liradan az olmamak üzere aykırılık oluşturan işlem tutarının  5 katına kadar, "tasarruf finansman sözleşmesi" kapsamında aykırı işlem yapılması  halinde ise 25 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Alınması gereken izinleri almaksızın tasarruf finansman  faaliyetlerinde bulunan kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar  adli para cezası ile cezalandırılacak.