ABD Merkez Bankası Fed, politika fazini rekor bir şekilde 75 baz puan artırmıştı.

Peki bu doları ve altını nasıl etkiler?

Prof. Dr. Sefer Şener, Milliyet'e yaptığı açıklamada dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Şener, şu ifadeleri kullandı:

- Beklentilerin üzerinde bir faiz artışı gerçekleşti. Aslında daha önce söylediğimiz gibi piyasa 0.75 baz puanı da fiyatlamaya başlamıştı. Genel yaygın görüş 0.50 baz puan artırması yönündeydi. Son gelen 8.6’lık enflasyon verisi anlaşıldığı kadarıyla Fed’in daha agresif faiz politikası izleyeceği anlamına geliyor.

- Bu doğrultuda önümüzdeki dönem içerisinde dolar endeksinin daha yukarı taşınması muhtemel gözükmektedir. Diğer taraftan bu yükseliş gerek gelişen gerekse gelişmiş ülkelerin para birimlerinde dolara karşı değer kaybını ortaya çıkaracaktır.

- Ancak ABD’deki enflasyonun daha ziyade enerji ve gıda kaynaklı oluşu. Her ne kadar Fed yüksek oranlı faiz artışı yapsa da önümüzdeki dönemde enflasyonda kolay bir düşüş beklenmemelidir. Dolayısıyla bu Fed’in ilerleyen aşamalarda da faiz artışına devam edeceğinin ana göstergesidir.

- Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının Fed’in tavrı karşısında alacağı tavır dolar endeksinin ne kadar yukarı taşıyabileceğini de ortaya çıkaracaktır.

- Hala Rusya-Ukrayna savaşının devam ediyor olması, jeopolitik riskler, arz tarafındaki tedarik sorunları ilerleyen aşamada ons altının 1800 doların altını engelleyecek bir unsurdur.

- Fed’in bu kararı sonucu yatırımcıların ani hareket etmemeleri, orta vadeli düşünmeleri ve orta vadeli duruma göre hareket etmeleri faydalı olacaktır. 

- ABD’deki enflasyon devam ettiği sürece Fed’in faiz artışları devam edecektir. Fed’in faiz artışlarının devam etmesi demek doların sürekli olarak yukarı yönlü hareket etmesi demektir. Dolayısıyla yatırımcılar dolardaki güçlenmeyi ve buna mukabil emtia fiyatlarındaki dalgalanmaları orta vadeli değerlendirmelidirler.

- Diğer taraftan da ABD’de hala emisyonun artıyor olması faiz artış oranları yüksek olsa da emtia fiyatlarının da geri çekilmesini engellemektedir. Bir taraftan faiz artışı varken diğer tarafta küresel piyasalarda dolar bolluğunun yaşanması emtia fiyatlarının önümüzdeki dönem içerisinde geri çekilmesini engelleyecek bir unsurdur.

- Bundan sonraki süreçte ekonomilerin normalleşmesiyle birlikte büyüme rakamlarının artıyor olması emtia fiyatlarını geri çekilmesini etkileyecektir. Bütün bu nedenle birlikte yatırımcılar mutlak suretle ister emtialarda altın, bakır, buğday gibi emtialarda isterse de kurlarla ilgili ya da faizlerle ilgili tutumlarında mutlak suretle orta ve uzun vadeli perspektifi hesaba katmak zorundadırlar.

- Aşırı oynaklık dönemlerinde sakin kalmak ve işlemleri bir süre ertelemek yatırımcıların lehine olacaktır. Küresel riskler ve emtiaya talep, normalleşme süreci bundan sonra ons altının fiyatında geri çekilmeleri engelleyecek yegane unsurdur. Önümüzdeki dönem içerisinde ons altında yeniden 1900 dolar seviyeleri test edilecektir. Aynı şekilde gerek pariteden dolayı gerekse ons altında aşırı gevşeme yaşanmayacağından dolayı gram altında 1000 TL seviyelerinin altına çekilmeyecektir. Önümüzdeki dönem içerisinde gram altında 1100 seviyelerini görmek mümkün olabilecektir.