Finlandiyalı süt ve süt ürünleri firması Valio Türk yoğurdunun üzerinde yer alan fesli adam görseli nedeniyle ülkede gündem olurken, firma kültürel açıdan önyargılı olmakla’ eleştirildi. Ardından söz konusu olat basına yansıdı. Tartışma Finlandiya'da yaşayan gazeteci Anter Yaşa'nın konu ile ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı yorumla başladı. 

Ancak Yaşa, daha sonra bir açıklama yaparak yoğurt ve görselle ilgili yorumlarının ‘şaka’ olduğunu, amacınınsa ‘hakaret kültürünün ve aptal insanlara karşı aşırı tolerans tanımanın ne kadar gülünç olduğunu göstermek’ olduğunu savundu. 

Ancak firma yine de fesli adamın yer aldığı ürünleri piyasadan çekeceğini açıkladı. Firmanın Başkan Yardımcısı Hanna Hiekkamies, pazarlama stratejilerinin ayrımcılığı teşvik etmediğinden emin olmak için politikalarını bir yıl önce güncellediklerini söyledi.

Bu tartışma gündeme gelmeden önce ürün değişikliğine gitmeyi konuştuklarını belirten Hiekkamies, yeterince hızlı hareket edemediklerini kabul etti. Bulgar ve Yunan yoğurtlarının paketlerini de değerlendireceklerini belirten Hiekkamies, yenilenecek ürünlerin sonbaharda raflarda olacağını duyurdu.

 

Editör: Haber Merkezi