Taktiksel ve ederi en çok değişim gösteren tarım ürünlerinin yakından izlenmesi amacıyla hayata geçirilen ürün masaları göreve başadı. 20'den fazla ürün için oluşturulan 7 ürün masası, tavsiye niteliğinde polit önerilerde de bulunacak.

Stratejik bazı tarım ürünlerinin zaman içersindeki değişimlerinin izlenmesi için oluşturulan takip masalarının kuruluşu tamamlandı. Talimatı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli vermişti. 

26 ÜRÜN 7 TAKİP MASASI

Bu kapsamda, 26 ürünün takibi için 7 ürün masası oluşturuldu. Bu ürünler arasında, hububatlar, pamuk, ayçiçeği, soya, kanola, aspir gibi yağlı tohumlu bitkiler, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller, patates-kuru soğan, çay-fındık, kayısı, incir, üzüm, kiraz, zeytin-zeytinyağı gibi dış ticarete konu ürünler ile yem bitkileri yer alıyor. Bu masalar oluşturulurken, ülke için stratejik öneme sahip, arz açığı olan, insan ve hayvan beslenmesinde önemli yer tutan ürünler belirlendi.

Ürün masaları, bakanlık adına tek elden güvenli şekilde veri oluşturulmasını sağlamak ve elde edilen verilerin referans olarak kullanılması, güncel tutulması, düzenli raporlanması gibi çalışmalar yapacak. Bu verilerden de tavsiye niteliğinde politika önerileri oluşturulacak.

Masalarda görev yapan ürün uzmanları, konularına ilişkin verileri ulusal ve uluslararası veri sistemlerinden yararlanarak ve sahada ziyaretleriyle oluşturuyor. Uzmanlar, çiftçiler, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla görüşmeler yaparak piyasayı ve sektörü takip ediyor. Bu kapsamda, tarımsal ürünlerin ekiliş alanları, rekolte tespiti, verim, tüketim, ticaret, stok, fiyat, maliyet, tohumluk ve destekleme bilgileri toplanırken, bu veriler bir bülten şeklinde de yayımlanacak.

Elde edilen veriler, saha gözlemleri ile piyasa bilgilerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, tüm paydaşların faydalanması amacıyla başlangıçta 6 ürünle ilgili bülten hazırlandı. Bu bültenler ilk olarak ayçiçeği, buğday, mercimek, mısır, nohut ve pamuk için oluşturuldu. Ürün masaları, takibindeki diğer ürünlere ait bültenleri de ürünün özelliğine göre aylık, 3 aylık ve 6 aylık dönemler halinde hazırlayacak.