Uluslararası Para Fonu IMF, koronavirüs nedeniyle bir kredi pakedi hazırlamış, buna 90 ülke başvururken Türkiye bu ülkeler arasına girmemişti.

Ancak Blogmberg'de yer alan bir haberde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dolar ihtiyacını karşılamak için takas hattına (swap line) dahil olmak üzere geçen ay ABD Merkez Bankası'na (Fed) başvurduğu ifade edildi. 

FED önce Avrupa, Japonya, Kanada, İsviçre ve İngiltere merkez bankarıyla takas hattı kurmuş, daha sonra 19 Mart'ta Singapur, Güney Kore, Brezilya, İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika, Norveç ve Danimarka merkez bankalarını da hatta dahil etmişti.

Habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da takas hattına dahil edilmesi resmi olarak Ankara tarafından talep edildi. Ancak Fed henüz Türkiye’yi hatta dahil etmedi. Bloomberg, döviz ihtiyacı duyan Türkiye'nin brüt rezervlerinin yılbaşından bu yana 11 milyar dolar azaldığı belirtildi.

Türkiye elindeki ABD tahvili miktarını Washington ile ilişkilerin gerilmesi üzerine 77 milyar dolar seviyesinden 2,8 milyar dolara kadar düşürdüğü için bu imkandan sınırlı şekilde yararlanabiliyor.
 

Editör: Haber Merkezi