Pazardaki hakim rolünü kötüye kullanarak alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştıran Google'a, 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesi gereğince 98 milyon  354 bin liralık para cezası kesildi. Rekabet Kurumu, verilen cezayı Twitter hesabından duyurdu. Google'ın pazardaki hakim rolünü kötüye kullanmasından sonra Basın İlan Kurumu'nun devreye girip girmeyeceği ise merak konusu oldu

Rekabet Kurumu, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında yürütülen soruşturmayı sonuçlandırdı.

Kurum tarafından Google'a 98 milyon 354 bin liralık para cezası verilmesine karar verildi.

Google ne yapacak?

Rekabet Kurumu tarafından verilen cezadan sonra Google'ın bu karara itiraz edip etmeyeceği ise henüz belirsizliğini koruyor. Özellikle internet sitelerindeki reklam akışının önemli bir bölümünü karşılayan Google Adsense için bazı kulis bilgileri de konuşulmaya başladı. Avrupa'ya kıyasla Türkiye'ye daha düşük ücretler ödeyen Google'ın bu fiyatları daha da düşüreceği gündeme geldi. Bilindiği üzere internet siteleri Adsense üzerinden aldıkları reklamlarda tıklama başına para kazanabiliyordu. 

Basın ilan kurumu devreye girecek mi?

Tıklama başı maliyet (TBM) denilen Adsense terimi, bir internet kullanıcısının reklama tıkladığı zaman kazandığı parayı sembolize eder. Bu TBM oranlarının, Avrupa'da daha yüksek dağıtılırken Türkiye'de 0.2 kuruşa kadar düştüğü görüldü. Siteden siteye bu oranlar fark etse de ortalama tbm oranı ise 0.15 kuruş olarak gözlemleniyor.

Dolayısıyla giderlerin artması ancak internet sitelerinin kazançlarının azalması web sitelerinin ayakta durmasını zora sokuyor. Özellikle Google'ın da tbm oranlarını düşük tutması ve yazılı basına olan ilginin azalmasıyla da birlikte basın ilan kurumunun internet sitelerine reklam vereceği dedikodularını da güçlendi.

Editör: Haber Merkezi