Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, “Türkmen doğal gazının da sisteme konulması, Türkiye üzerinden belki uluslararası piyasalara açılması Rusya’nın mevcut konumu ışığında enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi hem bizim hem Batı için önemli bir hâle geldi, ihtiyatlı ve kademeli bir anlayışla ilerletilmeye çalışılıyor” dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda bilgi veren Önal, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kuzey koridorunun ortadan kalkmasından sonra doğu-batı orta koridor ile Hazar geçişli koridorların önem kazandığına dikkat çekerek Türkmenistan’ın ulaştırma, ticaret ve enerji koridorlarının üzerinde stratejik bir konumda bulunduğunu hatırlattı.

Önal, şöyle devam etti: “Türkmenistan Hazar geçişli doğu, batı, orta koridorun güzergâh ülkelerinden biri. Dünyanın 4’üncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip olmasıyla önemli bir enerji ihracatçısı. Siyasi bakımdan daimî tarafsızlık siyasetini takip ediyor fakat bununla birlikte son dönemde özellikle Türk dünyasıyla ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında belirgin adımlar atmaya da başladı. Bu çerçevede Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan Üçlü Devlet Başkanları Zirvesi’nin düzenlenmesini öngörüyoruz.”
Üçlü zirvenin önümüzdeki hafta Türkmenistan’ın turizm bölgesi olan Hazar Denizi kıyısındaki Avaza’da yapılacağı öğrenildi.