Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Batman, Hasankeyf, Yercüş, Midyat yolu üzerinde inşa ettiğimiz bu köprüyü ülkemize kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Yayalar için de bir geçiş yolu bulunuyor. Bu proje ile zaman ve akaryakıttan önemli ölçüde tasaruf edilecektir. Bölgemiz ticaretine çarpan etkisi olacaktır. Bu dev eserin inşaasında emeği geçen tüm kurumlarımızı, yüklenici kurumları tebrik ediyorum.

Türkiye'nin ihtiyacı eser ve hizmet siyasetidir. Zorlu arazi şartları yanında bölgedeki terör örgütlerinin sabotajlarıyla da uğraşıyoruz. Attığımız her adımda bölücü örgüt ve uzantılarını daima karşımızda bulduk. Batmanlı, Mardinli, Şırnaklı, Diyarbakırlı kardeşlerimiz hizmet almasın diye her türlü iğrençliği sergilediler. Havalimanı yaptık akla hayale gelmedik iftiralar attılar, okullar yaptık, gencecik öğretmenlerimizi şehit ettiler. Bölgeye yatırım getiren iş adamlarımızı baskıyla yıldırmaya çalıştılar. Burada yaşayan vatandaşlarımız özellikle Ilısu Barajı sürecinde yaşadığımız sıkıntıları iyi biliyorlar. Bizi engellemek isteyenlere hep daha büyük eserleri ülkemize katarak yanıt verdik. 

Atalarımız "Hizmet eden, izzet bulur" diyor, biz de milletimize hizmetten iftihar ettik. Ulaştırma alanında Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık. 2002 yılında 83 yünel varken, bugün bu sayı 435'e yükseldi. Eskiden özellikle gurbetçilerimiz Avrupa'daki imkanlardan övgüyle bahsederdi. İş, aş bulmak için vatandaşlarımız yurt dışına gitmek zorunda kalırdı, bu tablo bugün büyük oradan tersine döndü. Artık bizim havalimanlarımıza, köprülerimize gıptayla bakıyorlar.

Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadelesi hem DSÖ hem dış basın tarafından örnek gösteriliyor. Henüz ilk doz aşıya bile ulaşamayan ülkeler varken, biz 20 milyon doz aşıyı uyguladık. Türk ekonomisine dair karamsar senaryolar çizen uluslararası kuruluşlar rakamlarını güncellemeye başladı. Sanayi alanında her ay yeni rekorların haberlerini alıyoruz. 

TÜRKİYE'NİN EN UZUN KÖPRÜLERİ ARASINA GİRDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından edindiği bilgiye göre, yeni yerine taşınan Hasankeyf'e ulaşımı sağlayacak, aynı zamanda Batman-Midyat yolunda yapılan Hasankeyf varyantı baraj gölet geçişi sorununa çözüm olacak Hasankeyf-2 Köprüsü, Dicle Nehri üzerinde inşa edildi. Köprü, 1001 metrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun köprüleri arasına girdi. Bölünmüş yol standardındaki köprüde yayalar için de bir geçiş yolu bulunuyor.

Maksimum ayak yüksekliği 90 metre, maksimum açıklığı 168 metre olan köprü, hibrit tasarıma sahip olarak yapıldı. Köprünün 681 metresi dengeli konsol, 320 metresi prefabrik kirişli şekilde inşa edildi.

Hasankeyf-2 Köprüsü, Ilısu Barajı çalışmaları kapsamında baraj göleti altında kalan Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat yolunun göl sahası dışından yeniden inşa edilmesi ve Hasankeyf'in yeni yerleşkesine ulaşımın sağlanması için projelendirildi. 

Batman, Mardin ve Habur Sınır Kapısı arasında bağlantı sağlayan ve yol güvenliğiyle konforu artırılan köprünün açılışını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yapması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi