Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması’nda 15 Haziran'da talep toplanmaya başlayan Gelire Endeksli Senetler'e talebin çok iyi durumda olduğunu söyledi.
Nebati ''GES’leri bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepler 15 Haziran'dan itibaren aldık 22 Haziran sürecine kadar talep toplama devam edecek. GES’lerin getirisi yüzde 23.04 olacak ve kupon gelirleri 3 ayda bir ödenecek. Türk ekonomi modelini başarılı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesabı, YUVAM hesabı gibi destekleyici alternatif hesaplarla finansal istikrarı sağlamlaştırdık. 2022 yılındaki bu yöntemle döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içindeki payı 10 puan azaldı, mevduatın vadesi 2 katına çıktı" dedi

KKM uygulamasının bütçeye olası maliyetinin farklı senaryolar dahilinde takip edildiğini belirten Nebati ''KKM için bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında ödeme gerçekleşti. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

'Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz'' diyen Nebati, tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati tedbirlerin çerçevesini sıkılaştırdıklarını kaydetti. Nebati ''Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık. Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık'' ifadelerini kullandı.