Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta döviz ve enflasyon olmak üzere bu akşamdan itibaren Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde yeni adımlar atılacağını belirtti. Saat 22.46 itibarıyla beklenen açıklamayı yapan Bakanlık, ekonomi yönetiminin atacağı ilk adımı paylaştı. Buna göre; gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) çıkarılacak ve talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren başlayacak.

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

"Bugün (09.06.2022) Bakanlığımızın resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

"SADECE GERÇEK KİŞİLERE SUNULACAK"

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımızın sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

"3 AYDA BİR KUPON GETİRİSİ SAĞLAYACAK"

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir."

Gün içinde en yüksek 17.27 seviyesini gören dolar, açıklama öncesi 17.20 seviyesinde hareket ediyordu. Bakan Nebati'nin yeni adımlar atılacağını söylemesinin ardından kur 16.90'a kadar geriledi.

Dolar, saat 22.40 itibarıyla 16.92'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro 18.02'den, gram altın ise 1.001 liradan alıcı buluyor.

Bakan Nebati'nin sosyal medya üzerinden paylaştığı açıklamada, "Bakanlığın açıklamasında "Yakın bir süre önce kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanların oluşturduğu tedirginlik ortamı sonrasında, 20 Aralık 2021'de, spekülasyonla şişirilmiş döviz kurunun bir günde ne kadar düştüğünü tüm dünya tecrübe etmiş durumdadır. Bu bağlamda tüm vatandaşlarımızın bu tecrübeyi unutmayarak bazı kesimlerin manipülatif çıkarlarını gerçekleştirmelerine imkân vermeden sağduyulu olmasında büyük fayda vardır." denildi.