Hermes Danışmanlık Şirketi CEO’su Ersin Şen, döviz piyasalarını değerlendirdi.  Doların hızlı yükselişi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şen, “ABD’deki işsizlik oranı, koronavirüs salgını, Fed’in açıklamaları ve Merkez Bankası’nın yaptığı likitide çalışmaları doların seviyesini bu noktalara getirdi” dedi. “Doların yükselişi, doğrudan insanların alım gücü üzerinde etkili” diyen Şen, “Dolar rekora koşuyor” açıklamalarında bulundu. Şen, Türkiye’deki ekonomik atılımlarla ilgili de fikirlerini paylaştı.

Doların Hızlı Yükselişi

Hermes Danışmanlık Şirketi CEO’su Ersin Şen, 7.9 TL civarında işlem giren ve herkesin merakla takip ettiği dolar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şen, “Bir yandan Merkez Bankası’nın yaptığı likidite çalışmaları, öte yandan ABD’deki işsizlik oranı, diğer yandan ise koronavirüs teşvikleri yüzünden dolar hareketli günler geçirmeye devam ediyor. Salgının ardından bu beklediğimiz bir durumdu. Ancak herkes bu sürekli hareketliliğin ne olacağını merak ediyor. Çünkü doların durumu aslında tüm dünyadaki ekonomik dengeyi etkiliyor ve insanların alım gücü üzerinden doğrudan etki sahibi” açıklamalarında bulundu. Şen, “Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in ortalama 2 enflasyon hedeflediğini açıklaması ile dolar fiyatları yükselişe geçti. Dolar kurunun bu kadar hareketli olmasının bir başka sebebi ise ABD ve Rusya'nın yapmış olduğu aşı açıklamaları” şeklinde konuştu.

Yeni Ekonomi Paketi İle Rahat Bir Nefes Alınacak

43 maddelik yeni ekonomi paketinin meclise sunulduğunu ifade eden Şen, “Bu paket ile amaçlanan salgının etkilerini, ülkemizde en aza indirmek. Eğer paket meclisten geçerse, vergi ve SGK borçları yeniden yapılandırılacak. Bu şu süreçte yurttaşları rahatlatacak bir gelişme. Bunun yanı sıra Varlık Barışı kapsamında, yurtdışından getirilecek altın ve dövizden kesinlikle vergi alınmayacak” dedi. Şen, “Ayrıca bu paket kapsamında kısa çalışma ödeneğinin süresi de uzayacak. Ayrıca konaklama vergisi de 1 Ocak 2022 tarihine kadar ertelenecek” ifadelerini kullandı. Bu tedbirler sayesinde vatandaşın bir nebze de olsa rahat nefes alacağını ifade eden Şen, “Piyasalardan bahsediyoruz, doların seviyesi, euronun seviyesi şöyle böyle diye. Bunlar çok afaki kalabiliyor. Bu salgın esas küçük esnafı vurdu. Umarız AKP’nin bu önerisi meclisten geçer ve insanlar ekonomik anlamda rahat bir nefes alır” açıklamalarında bulundu.


 

Editör: Haber Merkezi