İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar her geçen gün artıyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle fabrikaların yaklaşık 3 ay çalışmaması nedeniyle dünya genelinde sıfır otomobil stoklarında tükenme meydana geldi. Haziran ayı itibarıyla otomobil fabrikalarının yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte 3 ay önceden verilen siparişler teslim edilmeye başlandı.

Bu süre içinde de toplu taşıma kullanmak istemeyenlerin sayısı arttı. İkinci el otomobillere olan talep de sıfır araç bulunamadığı için yükseldi.

İkinci el fiyatları dengelenecek

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, 2-3 ay sonra taşların daha da yerine oturmasını beklediğini ve araç bulunurluğunun yükselmesiyle birlikte ikinci el fiyatlarının da dengeleneceğini söyledi.

Fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini ifade eden Şahsuvaroğlu, "Ama şunun da altını çizmek istiyorum; biz genç ve dinamik bir ülkede yaşıyoruz. Yani geçmiş dönemden bugüne kadar neyin fiyatı düştü ki bugün 'ileride ikinci el fiyatları düşer' diyebilelim. Bu arz-talep dengesindeki ters orandan ötürü olan bir durum. Herkesin şu anda, aynı anda istediği arabayı alma şansı yok. Çünkü Avrupa'daki fabrikalar da zaten mayısın üçüncü haftasında üretime başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Eylül gibi durgunlaşacak

İstanbul Bağcılar’da ikinci el otomobil ticaretiyle uğraşan galeri sahibi Cumhur Halıcı, fiyatlardaki yükselişlerin satın alma planlarını ertelediğini ve bu nedenle vatandaşların ikinci el araç alırken temkinli davrandığını söyledi.

İkinci el piyasasında fiyatların Eylül ayı gibi durgunlaşacağına değinen Halıcı sözlerine şöyle devam etti: 

“İkinci el otomobillerin fiyatları Eylül ayı gibi durgunlaşır. Fiyatlar geriye gelmez ancak stabil hale gelebileceğini düşünüyorum.”