Uluslararası Para Fonu IMF, küresel konut izleme raporunu açıkladı. 2020 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke yüzde 13.1'lik artışla Türkiye oldu. 

Lüksemburg yüzde 12.7'lik artışla ikinci, Hırvatistan ise yüzde 9'luk artışla üçüncü sırada yer aldı.

Almanya, Avusturya, Polonya, Portekiz ve Hollanda'da konut fiyatlarında yüzde 7'lik artış görülürken, konut fiyatlarının en çok gerilediği ülke yüzde 5.8'lik düşüşle Katar oldu. 5.4'lük gerilemeyle Hindistan ve Suudi Arabistan'da Katar'ı takip etti.

Türkiye'de konut fiyatlarının söz konusu dönemde yükselmesinin nedeni düşük faiz kampanyasıyla kredi büyümesinin artması oldu Kamu bankaları önderliğinde tarihi dip seviyelere çekilen konut kredisi faizleri talebi canlandırmış ve fiyatları yükseltmişti.

2020 yılında, 43 ülke arasında reel konut kredisi büyümesinde Türkiye yüzde 18.1'lik artışla birinci sırada yer aldı. Çin yüzde 13.4 ile ikinci Macaristan yüzde 11.7 ile üçüncü oldu. Kredi büyümesinin en çok yavaşladığı ülke ise yüzde 7.1'lik düşüşle Meksika oldu.

Konut fiyatları Rusya'da yüzde 5.8, Kanada'da yüzde 5.7, Amerika Birleşik Devletleri yüzde 4.8, Fransa'da 4.6, İngiltere'de yüzde 2.3 Çinde ise yüzde 0.2 artış gösterdi.