İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), "İnsani Su Hakkı" uygulamasını kaldırdığını bildirdi.

İSKİ'den yapılan açıklamada, Sayıştay Başkanlığının 2020 yılı İSKİ Denetim Raporu'nda "İnsani Su Hakkı" uygulamasının mevzuata aykırı olduğu ve kanuni düzenleme gerektirdiği konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, İSKİ'nin uygulamanın devamı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduğu bildirilerek, "Bu konuda, İSKİ Yönetim Kurulunca yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar söz konusu uygulamanın durdurulması yönünde karar alınmıştır" denildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı çıkarılması gerektiği bildirilen açıklamada, "insani su hakkı" adı altında ücretsiz su uygulamasının yapılabilmesi için 4736 sayılı kanunda değişiklik yapılması gerektiği kaydedildi.

İBB yetkilileri,  2019 yılında İBB Meclisi tarafından uygulamaya koyulan "İnsani su kullanım hakkı"nın geçici olarak kaldırılmış olduğunu ifade etti.

Sayıştay'ın uygulamanın usulsüz şekilde yürürlüğe koyulduğunu belirtmesi üzerine "İnsani Su Kullanım Hakkı"nın İSKİ tarafından geçici olarak kaldırıldığı öğrenilirken, İBB yetkilileri, gerekli prosedürlerin tamamlanmasından sonra uygulamanın tekrardan devam edeceğini dile getirdi.

İNSANİ SU HAKKI NEDİR?

"İnsani Su Kullanım Hakkı"nın İstanbulluların kullandığı her 2,5 metreküp suyun 0,5 litresinin ücretsiz olmasını sağlayan bir uygulama.