Türkiye'de konut satışları düştü. Ancak fiyatlardaki yükseliş devam ediyor. Özellikle bazı bölge ve illere büyük ilgi var.

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım'ın yazısına göre; 

- 17 ay önce konut fiyatlarının son bir yıllık artışı nominal yüzde 1.47’ye kadar inmişken Ekim 2020’de yüzde 29.2 artışa döndü.

- Yaşadığımız salgın da konut talebini ve fiyatını artırdı. Pandeminin başladığı mart ayından beri geçen 6 ayda konut fiyat artışı yüzde 19.5’i buldu. Bu da her ay ortalama yüzde 3.25 artış demek.

- Fiyatların seyri, son bir iki yıldır konut talebinin daha çok güney illerine kaydığına işaret ediyor. Ya da bu illerden konut alanların gelir düzeyi daha yüksek ve konutlar da buna göre yapılıyor ve diğer bölgelere göre daha yüksek fiyattan alıcı buluyor.

- Son bir yılda en çok primi yapan şehirlerin hepsi güney illeri. Bitişikte de görülebileceği gibi, son bir yılda en yüksek primi yapan konutlar yüzde 42 ile Antalya’da. Onu yüzde 40 ile Muğla izliyor.

-Belli ki başta İstanbullular olmak üzere büyük şehirliler pandeminin de etkisiyle tatil beldelerine göçüyor. Bodrum ve Marmaris gibi tanınmış turistik beldeler Muğla’ya bağlı.

-Doğu ve Güneydoğu’nun göç merkezi de Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır. Bu kentlerdeki konut fiyat artışı da yüzde 37’yi buluyor. Hatta yüzde 34’lük fiyat artışıyla bu kentlere Kahramanmaraş ve Hayat’ı da eklemek mümkün.

- Konutta ne kadar yüksek prim yapmış kent varsa hepsi Türkiye’nin güneyinde yer alıyor. Güneşi daha bol, havası daha sıcak ve gelişmişliği bir kademe daha iyi olan bir bölge. Özellikle de pandemi döneminde güneye göç belirginleşti. Ya da büyükşehirlerde ikamet ederken yazlıklarda yaşama eğilimi güçlendi.

- Güneye yönelen göçlerin ardından bunu kentlerin zenginleşmesinin izlemesi doğaldır. Ya konutları alanların gelir düzeyi yüksektir ya da göçün arkası geliyor ki, konutlar prim yapmaya devam ediyor. Muhtemeldir ki her iki neden de konutların prim yapmasında rol oynuyor.

Editör: Haber Merkezi