Samsun’un Tekkeköy ilçesindeki Kutlukent Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan, 470 kişinin çalıştığı SAMPA Otomotiv, Hak-İşe bağlı Özçelik-İş Sendikası üyesi olan 60 işçiyi bayram öncesinde işten çıkardı.

Sendikaya üye oldukları için işten çıkartıldıklarını ileri süren 60’a yakın işçi, bir araya gelerek toplantı yaptı. 

Koronavirüste sokağa çıkma yasağında bile çalıştıklarını ileri süren, fabrikada maske takmalarına rağmen, yönetimin ‘Maske takmama’ gerekçesiyle iş akitlerini feshettiğini ifade etti. 

Sendikaya üye olan ve iş akdi sonlandırılan bir işçi ise, kendisi hakkında hasta olduğu ve fabrikada bulunmadığı bir günde  ‘Maske takmadığı’ gerekçesi ile tutanak tutulduğunu belirterek hakkını sonuna kadar arayacağını söyledi. 

Başka bir işçi ise tüm gün çalıştırılıp sabah karşı saat 03:00’de işine son verildiğini iddia etti. Fabrikada çalışan Özçelik-İş sendikası üyesi olan diğer işçilere de, “Sendikanızdan ayrılın. Çalışmaya devam edin” denildiği ileri sürüldü.

Fabrika yönetimi, işçilerin maske takmadıklarına yönelik tutanak tutarken, işçilerin iş akitlerini 29’uncu maddeden sonlandırdığı ortaya çıktı. İşçiler, 29’uncu maddenin içerisinde iş yerinde hırsızlık, taciz, ahlaki olmayan davranışlar gibi yüz kızartıcı suçlarında bulunduğu, ancak kendilerinin bu suçları işlemediklerini belirterek, fabrika yönetiminin, kasıtlı olarak 29’uncu maddeyi gerekçe göstererek işsizlik maaşı almalarını engellediğini ve başka yerlerde iş bulmalarının önüne geçtiği kaydetti.

Özçelik-iş sendikası teşkilatlanma uzmanı Adem Ünlü sosyal medya hesabından açıklama yaparak, “Sampa otomotiv AŞ’den Anayasal tercihlerini kullanıp Özçelik-iş sendikasını tercih eden emekçi arkadaşlarımızın pandemi sürecinde haksız yere iş akitleri fesih edilmiştir. Sayın Genel Başkan Yardımcımız Recep Akyel ve teşkilatlanma ekiplerimizle birlikte işinden, emeğinden edilen arkadaşlarımızın her daim yanında olduğumuzu gereken her türlü yasal mücadeleyi vereceğimizi ve hiç bir arkadaşımızı mağdur ettirmeyeceğimizi beyan ettik” ifadelerini kullandı.
 

Editör: Haber Merkezi