Bankaların ücret ve komisyonlarına ilişkin 2014 yılında değişiklik yapılmış ve ücret alınabilecek kalem sayısı 20'ye indirilmişti. Ancak vatandaşlar banka masraflarından dertli. Yaşanan masraf yükünü azaltmak adına ekonomi yönetimi harekete geçti

Bankalar, aralarında havale, kredi kartları için yıllık üyelik aidatı, nakit avans, EFT, fatura ödeme ücreti dahil olmak üzere 20 farklı kalemde masraf alabiliyor. Bu konudaki masraf sayısını kısıtlayan yasal düzenleme 3 Ekim 2014’te yürürlüğe girmişti. Ancak söz konusu maddeler arasında yer alan ‘hesap işletim ücreti’nin yürütmesi 2016’da yargı kararıyla durdurulmuştu. Bankacılık işlemlerinden alınacak ücret sayısı sınırlandırılsa da talep edilen ücretlerin ve bu ücretlere yapılan zammın bir sınırı yok. Örneğin; geçen yıl EFT, bakiye sorgulama, fatura ödeme için ücret ve komisyonlarda yüzde 50’ye varan artış olmuştu. Şu anda mobil bankacılıktan 1 liralık EFT için 7.75 lira talep eden var.  Banka şubelerinde fiyat katlanıyor. Her banka farklı ücret talep edebiliyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ ÇALIŞMA BAŞLATTI

Konut kredisini satıcının hesabına göndermek de dünya kadar masraf. Kredi faizlerinin düştüğü bir ortamda alınan ücretlerin yüksek oluşu başta emekliler olmak üzere birçok vatandaşın şikayetine konu olunca ekonomi yönetimi çalışma başlattı. Alınan bilgiye göre; bazı ücret, komisyon ve masrafların oranlarının düşürülmesi, birleştirilmesi, bazılarının da tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Kredi erken kapatma ve balon ödeme gibi durumlarda, kalan paranın yüzde 2’sine kadar alınan erken ödeme cezasının kaldırılması veya bu oranın düşürülmesi gibi konular da masada.

Editör: Haber Merkezi