Ülke genelinde harekete geçilirken bu tür indirimlerde sözleşme günü tapuda satıştan cayan ev sahipleriyle ilgili de önemli adımlar atılıyor. Tespitler neticesinde bu şekilde ev sattığı belli olan isimler için de vergi incelemesi söz konusu. İşte konut kredi indirimleri ardından fiyatları sabote edenler hakkında yapılacak olanlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşlara düşük faizli kredi açıklmasının ardından, ev fiyatlarında bir anda artışa giderek konut fiyatlarını sabote edenler mercek altına alınmıştı. Hükümet konuya ilişkin önemli adımlar attı. 

VURGUNCULAR TESPİT EDİLDİ
Bazı fırsatçılar açıklamanın ardından fiyatlara yüzbinlerce zam yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı paket açıklandıktan sonra fiyatları artıranları tek tek tespit etti. Bu kapsamda fahiş ev fiyatı artışı yapan bireyseller de dâhil 60 bin vurguncu tespiti yapıldı. 
Vurguncu listesindekiler tüketici hakları ve vergi boyutuyla incelemeye alındı.

İSTANBUL'DA 3500 KİŞİ SATIŞTAN CAYMIŞ
Sabah'ın aktardığı habre göre, İstanbul'da sadece bir tapu dairesinde 3500 harç işleminin iptal edildiği ortaya çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda 81 ilde vergi dairesi başkanları da emlak odaları ile işbirliği yaparak fahiş fiyatlara karşı inceleme başlattı.

HEDEF  VATANDAŞIN UYGUN FİYATLA EV SAHİBİ OLMALARINI SAĞLAMAK
Hükümet, konut sektörüne yönelik açıklanan 3 destekle hem konut arzını artırmayı hem de vatandaşların uygun finansman olanaklarıyla ev sahibi olmalarını sağlamayı hedefliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bugün inşaat, konut sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek fiyatları indirmeleri, enflasyonla mücadeleye destek vermelerini istedi.

FIRSATÇILAR ORTAYA ÇIKARILDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkulde "düşük faizli" krediyi fırsatçılığa çevirip fiyatı artıranları tek tek tespit etti. Ucuz kredi paketi açıklanmadan önceki bireysel olanlar da dâhil bütün satış fiyatları tek tek çıkarıldı.

ARTIŞLAR ALGORİTMAYLA TESPİT EDİLDİ
Tüzel kişiler de dâhil fiyatları kim artırdıysa algoritmayla ortaya kondu. Paket sonrası aykırı işlem yapanlar tespit edildi. İlk etapta bireysel de dâhil 60 bin usulsüz işlem belirlendi. Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlara iletildi. Gelir İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda 81 ildeki vergi dairesi başkanları, emlakçı odaları ve komiteleriyle ile işbirliği yaparak saha çalışmalarına başladı. Fahiş fiyat artışları tüketici hakları ihlali, vergi boyutu ile incelemeye alındı.

Emlakçı odaları, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, satış sözleşmesi yapıldıktan sonra vazgeçilemeyeceği yönünde şerh konulması yönünde düzenlemeye gidilmesini talep etti. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, "Vergi dairesiyle işbirliğiyle yapıyoruz.

Biz de Ankara'da fahiş fiyata giden müteahhitleri, ev sahiplerini tespit ediyoruz. Müteahhit 1.5 ay önce 1 milyon daireyi 3 milyon liraya çıkardıysa bunun vergilendirme tarafına da bakılacak" dedi. Akçam, Ankara'da tapu dairelerinde de ciddi caymalar olduğunu ifade ederek şunları ifade etti:

Editör: Haber Merkezi