VİP araçlarla uygulama üzerinden çağrılabilen UBER'in, Türkiye'de faaliyetlerinin yasaklanmasından sonra korsan taksiler yeniden türedi. İletişimi Bip, Telegram ve Whatsapp gibi aplikasyonlar üzerinden sağlayan korsan taksiciler, neredeyse her ilçeye konuşlanmış durumda. Uber'in kapatılması için mücadele eden eski Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, "O dönem Uber'e karşı yanlış kampanya yaptık. Biz hizmeti iyileştirseydik şimdi korsan bu kadar artmazdı" dedi. Öte yandan korsan kullanan müşteriler ise belirli şoförler tarafından yapılan hizmetten memnun. 

TALEBE YETİŞEMİYORLAR

İstanbul'da binlerce taksi olmasına rağmen, korsan taksi talebi her geçen gün artıyor. Telefonları susmayan korsan taksiciler, iletişimlerini genellikle Telegram adlı uygulamadan sağlıyor. En az 40 korsan taksici bulunan iletişim grupları olmasına rağmen, özellikle yağmurlu ve soğuk günlerde telefonların susmadığı öğrenildi. Diğer yandan taksiciler ise denetimlerin arttırılması istiyor

korsan taksi

BELİRLİ BİR DURAK YOK

Korsan taksicilere ait 100'den fazla taksi durağı olduğu iddia edilse de geliştirilen yeni sisteme göre, korsan taksiciler artık iletişimlerini apple ve android işletim sistemi üzerinde geliştirilen belirli uygulamalardan sağlıyorlar. Böylelikle durak masrafından da kaçınan korsan taksiciler talebe göre hareket ediyor. Sabit bir hat ve bu hatta bakan sorumlu bir kişi ise gelen talepleri, korsan taksicilere iletiyor. Bu süre içerisinde müşterilerini bekleyen korsan taksiciler ise vakitlerini belirli çay evlerinde ya da börekçilerde geçiriyor. 

“UBER KONUSUNDA AGRESİF DAVRANDIK”

Yahya Uğur, korsan taksilerin hızla artmasıyla gelinen noktayı, "Uber konusunda çok agresif davrandık. Bu süreci hemen yargıya taşıdığımızda Uber'i herkes öğrendi. Uber'in reklamını eylem yapan taksiciler yaptı. Uber de bunu çok iyi kullandı. O dönem taksici esnafı verdiği hizmeti kaliteli hale getirseydi korsan bu kadar artmazdı. Vergi avantajına rağmen araçları istenilen düzeyde yenilemediler. Şu an geldiğimiz noktada bu şekilde ilan ve uygulama ile çalışan 5 bin üzerinde korsan taksi var. Taksiciler için kötü bir tecrübe oldu. Şimdi yeni uygulamalarla turizm amaçlı yolcu taşımacılığı da bu uygulamalara kapı aralıyor" sözleriyle anlattı.