İnternet üzerinden 2009 yılında piyasaya çıkarılan dijital para birimi olan Bitcoin, resmi bir kuruluşa bağlı olmadan varlığını sürdürür. Her ülkenin kendi para birimi ile alınan bitcoin, herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duymaz. Uluslararası piyasada Dolar ve Euro'ya karşı alternatif olarak düşünülen Bitcoinin sembolü BTC olarak bilinir. Bitcoin proje aşamasında iken Satashi Nakamoto tarafından güvenlik önlemi ile beraber düşünüldü. Güvenlik önlemleri ile güncel değeri, Bitcoin haberleri ile takip edebilirsiniz. Bunun amacı, herkesin kendine göre Bitcoin basmasına engel olmak. Özünde bir çeşit madencilik olarak tabir edilen Koinfinans, çok sayıda işlemci gücü gerektirir. Buna bağlı olarak da verilen ödül miktarı düşer.

BİTCOİN NASIL ÇALIŞIR VE NE KADAR GÜVENLİ?

Sistem için öncelikle, sanal cüzdan oluşturma şartı gerekli. Koinfinans uygulamasında herkes istediği sayıda cüzdan oluşturma hakkına sahiptir. Cüzdan oluştururken kişisel bilgilerin verilmesi şartı aranmıyor. Bu cüzdan ile alışveriş yapmak ve para havale etmek mümkün. Bitcoin ödeme yapılan adresten diğer adrese şifrelenerek gönderildiği için hızlı ve güvenli bir uygulamadır. Türkiye'de yaygın olmasa da yurtdışında mağaza ve restoranlar Bitcoin kullanıyorlar. Bitcoin haberleri ile duyuru yapan Pay Pal, alışverişlerde Bitcoini geçerli olarak kabul edeceğini duyurdu.

Piyasada güvenli olup olmadığı ile ilgili soru işaretleri oluşan Bitcoin aslında kişinin cüzdanı ya da şahsi eşyası gibi düşünülebilir. Kimliğinizi çaldırılarak veya telefon şifrenizi yapmayarak düşeceğiniz bir durum gibi. Kişisel bilgilerinizi garanti altına almadığınız zaman başınıza gelebilecek bir nevi tedbirsizlik. Sistemde herhangi bir güvenlik sorunu yok. Bitcoin sistemi kurulurken, aynı para biriminin birden fazla harcanmaması ilkesine göre yapılmış. Bir nevi uyanık kullanıcılar için güvenlik önlemi olarak düşünülmüş.

Teknik olarak en fazla 21 milyon tane Bitcoin yapılır. Bitcoin haberleri incelendiğinde enflasyon karşısında değer kaybetme olasılığı çok düşüktür. Sistemin avantajı ödemelerde üçüncü şahıslara ihtiyaç olmaması. Koinfinans ile sahip olunan bitcoinler küçük bir hafıza kartına sığdığı için taşıma sırasında kolaylık sağlar. Diğer bir avantajı ise Bitcoinlerinizin ne kadar olduğunun saptanamaması. Kişisel bilgileriniz hükümet tarafından bile ortaya çıkarılamaz. Fakat bu durum kötü amaçlar için de kullanıma olanak sağlar. Bazı ülkeler bu nedenden dolayı Bitcoin kullanımına yasak getirdiler. Uyuşturucu ve kaçakçılık yapanlar arkalarında hiçbir iz bırakmadan işlerini kolayca hallede biliyorlar. Bu da insanları suça teşvik ederek suç oranının artmasına sebep olur.