2021 yılında yaşanan büyük yükseliş hareketleri Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerine olan ilginin artmasını sağladı. Ayrıca Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde de sıklıkla bahsedildiği gibi büyük kurumlar da artık Bitcoin yatırımı yapıyor ve hatta MicroStrategy Bitcoin’i rezerv varlığı olarak benimsiyor.

Tüm bu benimsenme hareketleri Bitcoin ve dolayısıyla kripto para birimlerinin fiyatlarını pozitif bir şekilde etkiledi. Ancak zaman zaman düşüşler yaşanıyor ve bu düşüşler boğa piyasası hala devam ettiği tahmin edildiği için “düzeltme” olarak adlandırılıyor. Peki, düzeltme nedir? Bu sorunun yanıtına geçmeden önce Bitcoin ve kripto para birimlerinin fiyatlarının nasıl belirlendiğini ve neden yükseldiğini anlamak gerekiyor.

Bitcoin ve Altcoin Fiyatları

Bitcoin fiyatı temelde arz ve talebe bağlı olarak yükseliyor ya da düşüyor. Bitcoin ilk ortaya çıktığında arzının 21 milyon ile sınırlı olduğu ve piyasaya sürülen Bitcoin miktarının her dört yılda bir yarı yarıya azaltılacağı belirlendi. Dolayısıyla arz ve talep dengesine göre Bitcoin’in arzı azalırken talep artıyor ve bu da Bitcoin fiyatının artmasını sağlıyor. 

Bu noktada Bitcoin’in altına benzer bir şekilde değer kazandığını ve dünyada sınırlı bulunan bir varlık olduğu için değerli olduğunu ifade edebiliriz. Nasıl ki altın az bulunan bir metal olduğu için değerli ise Bitcoin’de arzı sınırlı bir varlık olduğu için değerli. Ancak burada bir fark bulunuyor: Altının arzının ne kadar olduğunu bilmiyoruz ama Bitcoin’in arzının ne kadar olduğunu, ne zaman son Bitcoin’in çıkarılacağını ve BTC miktarının ne zaman azalacağını biliyoruz.

CoinTürk adlı haber sitesinde de belirtildiği gibi Bitcoin arzı 21 milyon ile sınırlı, her dört yılda bir arz yarı yarıya azalıyor ve 21 milyonuncu Bitcoin’in 2140 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. 

Bunlara ek olarak arz ve talebin yanında Bitcoin’in fiyatını etkileyen farklı faktörler de bulunuyor. Bu faktörler arasında; Bitcoin haberleri, kripto paralar ile ilgili devletlerin yaptığı açıklamalar, dünyaca önemli bir ismin Bitcoin açıklaması yapması, önemli ekonomistlerin Bitcoin yorumları, analistlerin Bitcoin fiyat tahminleri ve piyasada meydana gelen önemli gelişmeler sayılabilir.

Bitcoin’in yanı sıra altcoin fiyatları da Bitcoin gibi farklı etkenler sebebiyle yükseliyor ya da düşüyor. Ancak bu noktada Bitcoin’in lider konumda olduğunu ve genel itibari ile piyasanın yönünü belirlediğini belirtmek gerekiyor. 

Genel kripto para piyasasında Bitcoin fiyatı yükselirken tüm piyasada yükseliş ve Bitcoin fiyatı düşerken tüm piyasada bir düşüş görülüyor. Ancak zaman zaman altcoin fiyatlarının Bitcoin fiyatından bağımsız hareket ettiği de oluyor. Örneğin; Bitcoin fiyatında yükseliş yaşanırken bir altcoin ile ilgili negatif bir gelişme olursa o altcoin’in fiyatının düştüğüne ya da Bitcoin fiyatında düşüş yaşanırken bir altcoin ile ilgili önemli bir gelişme olması halinde o altcoin’in fiyatının yükseldiğine şahit oluyoruz. 

Düzeltme Nedir? Düşüşler Sağlıklı Mı?

Bitcoin fiyatında ya da altcoin fiyatlarında yaşanan yükselişler sonrasında zaman zaman geri çekilmeler olabiliyor. Boğa koşusu devam ettiği sürece yaşanan ara düşüşler, piyasa düzeltmesi olarak nitelendiriliyor. Yani, piyasanın daha sağlıklı ilerleyebilmesi için zaman zaman düşüşler yaşanıyor.

Analistlere göre bu düzeltmeler sağlıklı bir piyasa için gerekli. Çünkü düzeltme olmadan sürekli yükseliş yaşanan bir piyasanın düşüşü çok sert oluyor ve bu da hemen her yatırımcının zarar etmesini sağlar. Düzeltmelerin ise piyasada denge sağladığı ve aslında varlığı bir sonraki yükseliş için hazırladığı düşünülüyor. 

Bunlara ek olarak Bitcoin ve kripto para piyasası şu anda en volatil piyasa olarak görülüyor ve özellikle volatil piyasada yaşanan düzeltmelerin önemli ve gerekli olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla özellikle tecrübeli yatırımcılar ve uzman analistler bu düşüş dönemlerinde paniğe kapılmadan beklemenin ve sabırlı olmanın anahtar davranış olduğunu ifade ediyor.

Bunlara ek olarak ralli içinde yaşanan düşüşler sonrasında Bitcoin’in ve altcoin’lerin gerçekten güç kazandığını ve yeni rekor seviyeler imza attığını belirtmek gerekiyor. Ancak yine de her düşüş esnasında dikkatli olmak ve risk kontrolü ile yatırımları devam ettirmek büyük önem taşıyor. 
 

Editör: Haber Merkezi