Kripto varlıkların yolculuğu 2009 yılında Bitcoin'in dijital pazara girmesiyle başlamış olsa da gerçek adaptasyon ve popülarite 2021 yılında görülmüştür. 2021 yılında milyonlarca yatırımcı piyasaya girmiş, bu da kripto varlıkların fiyatlanmasında ciddi artışlara neden olmuştur. Bugün ise piyasa trilyon dolar değere ulaşmıştır.

Bununla birlikte kripto varlıkları "riskli yatırım" sınıfına sokan, geleneksel yatırımcılar için bazı endişelere ve korkulara neden olan bazı dezavantajları vardır. Birçok kişi şimdilerde kripto varlıklarını nakde çevirmeyi düşünüyor. Bu yazıda bunun yolları üzerine konuşacağız.

Kripto Varlıklar Nakde Çevrilebilir mi?

Kripto varlıklar nakde çevrilebilir. Kripto varlıklarınızı satarak nakde çevirebilirsiniz. Fakat insanlar neden varlıklarını nakde çevirmek istiyor? Aşağıda bu sorunun cevabını olabildiğince açıkladık.

Kripto Varlıklar Neden Nakde Çevrilir?

Kripto varlıklar, mevcut para birimine bir alternatif sunmak için tanıtıldı. Aynı zamanda yatırımcılar için muazzam bir değer ve fayda sunan dijital bir para birimleridir. Ne yazık ki bu fayda ve değer, yüksek volatilite nedeniyle "riskli" bir yatırım tercihine dönüşmüştür. Bu dezavantaj, kripto varlıkları geleneksel yatırımcılar için pratik olmayan bir varlık haline getirir.

Kasım 2021'de, genel kripto piyasası değer açısından büyük bir patlama yaşadı. Kripto varlıkların değeri bugün trilyon dolarlara vurmaktadır. Sonuç olarak daha fazla alıcı ve satıcı piyasaya girdiği için alım-satım yapan kişiler arasında popüler hale gelmiştir.

Bununla birlikte her yatırımcıya musallat olan şey, yatırımlarını kaybetme korkusudur çünkü kripto varlıklarda fiyat dalgalanmaları ve düşüşler olabilir.

Bu durum, birçok yatırımcının kripto alanından çıkmak istemesini sağlar. Sonuç olarak kripto varlıklarını nakde dönüştürmenin yollarını ararlar.

Kripto Varlığınızı Nasıl Satarsınız?

Kripto varlıklarınızla "borsa" olarak bilinen dijital pazar yerleri üzerinden alım-satım işlemleri yapabilirsiniz. Bir borsa, tüm kripto varlıkların alım ve satımından sorumludur. Kripto varlıklarını satmak isteyen yatırımcılar bunu borsadan yapabilirler. Varlığınızı koyabilir ve sizden coin satın alacak alıcıları bulabilirsiniz. Alıcı bulmanız durumunda varlığınız fiat birimine dönüşür ve cüzdanınıza yatar.

Kripto varlıklarınızı takas etmeden önce birden fazla borsayı kıyaslayın, bunların özelliklerini, komisyon ücretlerini, işlem sürelerini inceleyin.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kripto varlığınızı nakde çevirmeden aşağıdaki birkaç faktörü incelemelisiniz.

Ücretler

İşlem ücretleri borsadan borsaya değişiklik gösterebilmektedir.

Hız

Hız, çok önemli bir faktördür ve merkezi borsalar dışında çekim işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız bu biraz zaman alacaktır.

Anlaşmalı Bankalar

Borsanın çalıştığınız bankayla anlaşması olup olmadığını kontrol etmek sizin için yararlı olacaktır.

Kripto Varlıkları Nasıl Nakde Çevirirsiniz?

Kripto varlıkları nakde çevirmenin ve banka hesaplarınıza aktarmanın merkezi borsalar dışında genellikle iki standart yolu vardır.

Üçüncü Taraf Broker Borsaları

Broker’lar ve broker borsalar, kripto varlıkları nakde dönüştürmenin daha zahmetsiz ve güvenli bir yolunu sunar. Bu değiş-tokuş sistemi, havalimanında para birimlerinin dönüştürülmesine benzer şekilde çalışır. Dijital varlığınızı dönüştürürken kripto varlığınızı borsaya yatırır ve para çekme talebinde bulunursunuz. Ardından aracı kurum (broker) parayı banka hesabınıza aktarır.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

●       Bazı kara para aklama yasaları broker'lara kısıtlamalar getirir, bu nedenle satıcılar para yatırma ve çekme işlemleri için aynı banka hesabını seçmelidir.
●       İşlem ücretleri vardır. Ancak maliyetler broker'a veya eyalete göre (Amerika'ya göre) değişebilir.
●       Satıcılar paralarını alana kadar beklemelidir çünkü paraların banka hesaplarına yansıması biraz zaman alır.

Kripto Varlık Dönüştürme Adımları

●       İstediğiniz üçüncü taraf broker borsayı seçin,
●       Borsaya kaydolun,
●       Aracı kurumun doğrulama sürecini gözden geçirin,
●       Kripto varlığınızı hesabınıza yatırın,
●       Ardından banka veya PayPal hesabınıza yatırarak nakde çevirin.

Eşler Arası (Peer-to-Peer) Platformlar

Eşler arası platform aşağıdaki nedenlerden dolayı tercih edilir:

●       Kripto varlık çekme yöntemi anonimdir. Fonlarınızı bir banka hesabınıza aktarmak zorunda değilsinizdir.
●       Eski usül bulduğunuz güvenilir bir alıcıya varlıklarınızı satarsınız.
●       Satıcılar, broker kurumlara göre daha iyi piyasa fiyatlarından varlıklarını satar.

Ancak broker yönteminde olduğu gibi güvenlik garantisi yoktur. Satıcılar dolandırıcılık ve fonlarına yönelik tehditlerle karşılaşabilir. Bu nedenle kripto varlıklarını bozdurmadan önce kimlik ve ödeme kanıtı talep etmelidirler. Satıcıya para aktarılana kadar kripto varlıkları kilitleyen güvenilir platformları seçebilirsiniz.

Kripto Varlık Dönüştürme Adımları

●       Uygun bir eşler arası değişim platformu seçin,
●       Platforma kaydolun,
●       Seçtiğiniz alıcının konumunu seçin,
●       Alıcı bulmak için pazarda gezinin,
●       Alım-satım işlemini başlatmak için bir istek gönderin,
●       Pazarda varsa emanet (escrow) seçeneğini seçin. Bu seçenek, ödeme banka hesaplarınıza aktarılana kadar kripto varlığı kilitlemenize yardımcı olur.

Kripto varlıkların popülerliğine rağmen birkaç dezavantaj onları riskli ve elverişsiz hale getirebilir. Bunlardan biri de dolandırıcılıktır. İster çevrim içi ister fiziksel olsun, finansal işlemlerin riskleri olabilir. Hırsızlık standart para birimleri arasında da yaygın olduğundan dijital para birimleri de bunun siber versiyonuyla karşı karşıyadır. Siber hırsızlık; phishing (oltalama), spam link gönderme veya hackleme şeklinde olabilir. Bu nedenle fonlarınızın güvenliğinin garantisi yoktur. Ancak varlıklarınızı korumak için belirli adımlar atılabilir. Örneğin; Rain kripto varlık borsası, soğuk depolama yöntemiyle fonlarınızı güvende tutar ve merkezi bir borsa olarak yüksek hız ve işlem kolaylığı sunar.

Kripto varlık sahibi kişiler, çevrim içi dolandırıcılıklara karşı yine de tedbirli olmalı ve bilinmeyen linklere tıklamamalıdır.
 

Editör: Haber Merkezi