Nielsen Ölçüm Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre market müşterisiyle ilgili önemli bir gerçek ortaya çıktı. Buna göre kısıtlı bütçeye sahip müşteri marketlere gitmeden önce ürünlerin fiyatlarını karşılaştırıyor. Alışverişi ucuza getirmek isteyenlerin oranı yüzde 15 artarak yüzde 72'den yüzde 87'ye çıktı.

Türkiye'nin hemen hemen her ilçesinde olan discount marketler, marka rekabetini hat safhaya çekti. Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 74'ü alışverişlerinde ulusal markalı ürünlerin fiyatlarını “private label” (PL) diye bilinen market markalı ürünlerle karşılaştırıyor. Private Label denilen ürünlerin pazar hacmi 60 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

PRİVATE ÜRÜNE SINIRLANDIRMA GÜNDEMDE

Bilhassa son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyen ve sektörün büyük bir kısmını oluşturan Discount marketleri için devletin sınırlandırmaya gideceği iddia edilmişti.  Sektördeki perakendeciler tarafından üretilen ya da ürettirilen, perakendecinin satış noktalarında kendi adı ya da kendi markasıyla satılan tüketim malları olarak tanımlanan özel ürünlere ( Private Label ) belli bir oranda sınırlandırılma getireleceği konuşulmuştu.