Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, devlet destekli “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” sistemine geçileceğini ve 2022 yılında yürürlüğe gireceğini duyurdu. 

İşçinin sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek düzenleme ile çalışanlar emekli olduklarında çift maaş alabilecekler.

Gavetevatan yazarı Mert Nayır, konuyla ilgili yazısında şu ifadeleri kullandı:

- İşsiz kalan, kısa çalışma dönemiyle ücretsiz izinde gösterildikleri sürelerde sigorta primleri yatmayan, ücretleri gerçek ücretleri üzerinden gösterilmeyen ve kayıtdışı istihdamda çalışan vatandaşlarımızın emeklilik dönemlerinde çift maaş alabilmelerini sağlayacak bu model 2022 yılı itibarı ile hayata geçirilecek.

- Mevcutta yürürlükte olan Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi gibi işletilecek “TES” düzenlemesinde, devlet katkısı devam ederken çalışandan olduğu gibi işverenden de kesinti yapılacak.
 
- Tamamlayıcı emeklilik ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi; "Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz.  Esnafa, küçük işletmelere, yatırımcılara üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını ifade  eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin İstihdam Kalkanı'nı hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız"
 
- İşçinin sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek bu düzenleme ile çalışanlar emekli olduklarında çift maaş imkanına sahip olacak. Cumhurbaşkanımız satır başlarını verince bana da detaylarını yazmak düştü. Önümüzde ki günlerde çalışma hayatını Resmi Gazete’nin şekillendireceği şimdiden görünen köy. Milyonlarca vatandaş beklemede…
 
- Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak biliniyor. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Buna göre, gelecek süreçte gerekli mevzuat düzenlemelerine yol göstermek üzere meslek esaslı tamamlayıcı emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatifleri ortaya konulacak.

Editör: Haber Merkezi