Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümete memur ve emekli zammı için refah payı düzenlemesi talimatını verdiği ileri sürüldü.

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre; memur ve emekli maaş zamları Kabine Toplantısı'nda değerlendirdi.

Asgari ücretin enflasyonun çok üzerinde gerçekleşmesi sonrası gözler 20 milyon vatandaşın beklediği emekli ve memur maaş zammı için yapılacak düzenlemeye çevrildi.

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, emekli ve memur zammı ile maaş artışlarını yine bu yaklaşımla yapacaklarının altını çizerek, 2024'te tek haneli enflasyona dönüleceğini vurguladı.

Emekli, memur zammı için bir açıklamada zam çalışmalarını yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. 

2022 Ocak döneminde memurlara enflasyonun üzerinde zam verildiğine dikkat çeken Bakan Bilgin bu dönemde de benzer yaklaşım içerisinde olduklarını açıkladı.

Kasım ayı enflasyon rakamları sonrası memur maaşları için 5 aylık zam oranı kesinleşti. Bunun yanında ekonomistlerin yıl sonu enflasyon tahminleri de belli oldu.

Memur ve emekli zammı için Çalışma Bakanlığı'nda çok kapsamlı hesaplar yapılıyor. Yüzde 10-20 arasında refah payı verilmesi masada yer alıyor.

Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası emekli ve memur ocak zammı için hükümete alım gücünü artıracak adımlar atılması yönünde talimatı vermesi ile Aralık ayının son haftasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan hummalı bir çalışma var.

Emekli ve memur Ocak zammı ile maaşlar artacakken hükümet milyonları doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyecek ve maaş zamlarını enflasyonun üzerine taşıyacak ek zamları içeren sosyal refah düzenlemeleri üzerinde yoğunlaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini her ayın 3'ünde açıklıyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının da 3 Ocak 2023 Salı günü açıklanması bekleniyor. Aralık ayı enflasyon rakamları sonrası memur maaşları için yapılacak zam oranı 2023 yılının ilk 6 ayı için belirlenecek.

Ocak 2022 döneminde yapılan düzenlemeyle beraber emekli ve memur zammının yanında sosyal refah artışlarının yapılmasının önü açıldı.

Geçtiğimiz Ocak döneminde en düşük emekli maaşı için refah payı ile birlikte enflasyonun çok üzerinde yüzde 66'lık zam yapıldı. Memurlar ise aynı dönemde toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı dışında yüzde yüzde 2,5'luk ek zam aldı. Böylece memur maaşları için Ocak zammı yüzde 30,95 olarak gerçekleşti.

Bunun yanında Temmuz zammı ile beraber memur maaşları yüzde 41,69 oranında yeniden arttı. 2022 yılında memurlar kümülatif olarak yüzde 85'i geçen zam almış oldu. Bu oran yıllık enflasyonun üzerinde oldu.

Memurlar önceki dönemde aldığı toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon farkı ve yeni toplu sözleşme zammını hesaplarında görüyor. Temmuz döneminde toplu sözleşme zammı yüzde 7 olurken, bu rakam Ocak 2023 için yüzde 8 olarak uygulanacak.

Bununla beraber 5 aylık memur zammı ise yüzde 15,11 olarak kesinleşti. Yani bundan sonra enflasyon sıfır çıksa bile bu zam hak edilmiş oldu.

Editör: Haber Merkezi