İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin temmuz ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da katıldı. Ancak toplantıda tartışma çıktı.

bugün temmuz ayı olağan toplantısı, sanayiciler ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında tarihi atışmalara sahne oldu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söyledi.

Kavcıoğlu da bunun üzerine, kamu bankalarının yüzde 15,8 ile ticari kredi kullandırdığını, Eximbank’ın da TL cinsi yüzde 10, döviz cinsi yüzde 1 ile kredi kullandırdığını, yüzde 50’lere varan faizlerin söz konusu olmadığını söylerken sanayicilere “Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var” dedi.  24 Şubatta bugüne şirketlerin ucuz kredi çekip 55 milyar dolarlık döviz aldığını tespit ettiklerini ve bu şirketlerin listesinin ellerinde olduğunu belirten Kavcıoğlu, döviz alanlara ucuz kredi vermeyeceklerini söyledi.

Kavcıoğlu sanayicileri ayrıca “stokçuluk yapmakla” da suçlayınca tansiyon bir anda yükseldi.

İSO Başkanı Bahçıvan bu suçlamaya itiraz etti ve “çok tehlikeli ithamlarda bulunuyorsunuz” diyerek Kavcıoğlu'na karşı çıktı.

Şirketlerin hem vergi avantajıyla dövizden KKM’ye geçtiğini hem de ucuz krediyle döviz almaya devam ettiğini öne süren Kavcıoğlu, bir televizyon kanalında dövize ulaşamadıklarından şikayet eden bir iş insanını arayıp görüştüğünü, kendisinin özür dilediğini aktardı.

Bir sanayicinin “banka kredi için yüzde 36 faiz istiyor” demesi üzerine Kavcıoğlu’nun “Alma abi alma” demesi ve “özel bankalardan yüzde 22’nin üzerinde faizle kredi kullanmayın” çağrısı da dikkat çekti.