TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

TCMB'den "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası'ndan daha önceden yapılan açıklamalarda 'Merkez, elindeki tüm araçları kullanır' vurgusu yapılmıştı. Merkez Bankası tarafından döviz kurlarına ilişkin piyasanın anbean takip edildiği de vurgulanmıştı.

CNN Türk canlı yayınında Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesini değerlendiren Prof. Dr. Sefer Şener, şu ifadeleri kullandı:

'PİYASALAR AÇISINDAN OLUMLU BİR DURUM'

"Son dönemdeki kurlarla ilgili yüksek bir oynaklık var. Sayın Cumhurbaşkanı da belirtti. Piyasalardaki bu volatilite ekonomik temellere dayalı değil, biraz daha spekülatif. Açıklamadan sonra müdahale edildiğini görüyoruz. Bu olay Merkez Bankası'nın yetkisinde olan bir durum. 2018 yılından sonra Merkez Bankası bunu çok sıklıkla uygulamadı. Yüksek oynaklıklar Merkez Bankası'nı yeniden elindeki araçları kullanmaya itti. Bu beklenen bir durumdu. Belli bir yapının oluşması, beklenti, bu doneler ışığında Merkez Bankası duruma müdahil olmuş oldu. Bunun şöyle bir özelliği var piyasalar açısından, bundan sonra kurların yüksek oynaklığı açısından Merkez Bankası'nın müdahalesi gelecektir. Bu piyasalar açısından olumlu bir durum.

'KURDAKİ OYNAKLIĞI AZALTIR'

Kurdaki yüksek oynaklık akşam vakitlerinde gerçekleşiyor ve ertesi güne yansıyor. Merkez Bankası'nın bunları göz önüne alacağını anlıyoruz. Bu müdahaleler önümüzdeki dönemde kurdaki oynaklığı azaltır diye düşünüyorum. Gördüğüm kadarıyla buradaki amaç volatiliteyi engellemek. Piyasaların öngörülebilirliği açısından Merkez Bankası müdahale etmeli, oranı iyi ayarlamalı. Merkezin ince hesaplarla müdahaleyi ayarlaması gerekiyor. Merkez Bankası burada bir baraj belirleyecektir. Merkez Bankası'nın satım yönünde müdahalesi gevşemeyi de beraberinde getirecektir."