Bursa’nin ilk meslek okullarindan biri olan Hürriyet Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, ortaya çikardiklari çalismalarla meslek egitiminin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Makine Teknolojisi Alani ögretmen ve ögrencilerin ürettigi parçalarin da kullanilmasiyla imal edilen sac bükme makinesi 27 ülkeye ihraç ediliyor. Okulun döner sermaye çalismalari kapsamina alinmasiyla harekete geçen ögretmenler, ögrencilerin staj gördükleri firmalarla irtibata geçti. Bursa’da faaliyet gösteren Erbend Makina Sanayi ve Ticaret A.S. ile yapilan anlasma geregi, firmanin imalati sac bükme makinelerinde yer alan baglanti elemanlari lisenin atölyelerinde üretilmeye baslandi. Yaklasik 2 aydir istenen siparisleri hazirlayan ögrenciler, ürettikleri parçalarla ortaya çikan makinenin ise Almanya, Rusya, Amerika’nin da arasinda bulundugu yaklasik 27 ülkeye ihraç edildigini ögrenmeleri büyük bir mutlulukla karsilandi.

Makine teknolojisi alani olarak 3 dalda egitim verdiklerini belirten okulun Makine Teknolojisi Alani Atölye Sefi Ahmet Hamdi Sevindi, “Bu ögrencilerin hepsi, egitimlerini tamamladiktan sonra sanayide çalismaktadir. Buraya gelen ögrenciler, makine bölümüne ilgileriyle egitimlerini de basariyla tamamliyor. En son yapmis oldugumuz çalismayla bu ögrencilerin ne kadar basarili olduklarini ortaya koymus olduk. Döner sermaye kapsamina girdikten sonra stajyer göndermis oldugumuz firma ile yaptigimiz görüsme sonunda disaridan aldiklari parçalari bizim üretebilecegimizi ilettik. Onlarda kabul etti. Biz onlarin istedigi ürünleri üretmenin yani sira, sanayiye de iyi bir eleman yetistirmis oluyoruz. Ilk parti üretimlerimiz tamamlandi. Bizlerde, ögrencilerde, firmada yaptigimiz isten çok memnunuz” diye konustu.

Lise birinci sinif ögrencisi Mert Özyurt, “Egitimimiz yani sira, döner sermayeden gelen islerle ugrasiyoruz. Bu hem bize daha hizli deneyim, hem de özgüven saglamis oluyor. Ayni zamanda yapmis oldugumuz islerle harçligimiz da çikmis oluyor. Okul masraflarinda ailemize yük olmuyoruz. Yaptigimiz islerin sonucunda Türkiye’nin ihracatina destek vermek bizleri gururlandiriyor. Türkiye’nin ekonomisine katkida bulunmak her Türk gencini mutlu eder. Biz bu sayede is imkanlarini da görmüs oluyoruz. Milliyet duygularimizda kabarmis oluyor. Ben bunu sadece bizim okul için degil, diger meslek liselerinde de görmek isterim. Bu tecrübe ve ekonomik kalkinma açisindan önemlidir” diye konustu.

Bu zamana kadar birçok basarili çalismalara imza attiklarini belirten Hürriyet Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Oktay Güllü, “Son yillarda mesleki ve teknik egitim önemi için, farkli projelere imzalar atiliyor. Milli Egitim Bakanligi, Bursa Il Milli Egitim Müdürlügü ve Osmangazi Ilçe Milli Egitim Müdürlügünün destegi ile mesleki ve teknik egitimin görünürlügünü birazda da arttirmak için çaba sarf ediyoruz. Su an Milli Egitim Bakanliginin hedefleri dogrultusunda, döner sermaye çalismalarina hiz kazandirdik. Okulumuzdaki her bölümü sektörün öncüleriyle bir araya getirerek is birliklerine imza attik. Bunun ilk meyvelerini makine alaninda sagladik. Sanayimizle birlikte onlarin ürettigi makinelere, bazi parçalarini okulumuzun atölyelerinde ögretmen ve ögrencilerimizle üretmeye basladik. Ürettigimiz ürünlerin tesliminden sonra üretilen parçalarimizin makinelerle birlikte yurt disina ihraç oldugunu ögrendik. Yaklasik 27 ülkeye ihraç olmasi bizleri ekstra mutlu etti. Bu sekilde isbirliklerini gelistirerek çalismalarimiza devam edecegiz. Meslekî egitim artik Türkiye’nin stratejik hedefidir. Güçlü Türkiye için, güçlü meslekî egitim sart” seklinde konustu.

Editör: Haber Merkezi