Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un Resmi Gazete'de yayımlandığını belirterek açıklamalar yaptı.

Selçuk, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

- SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlanacak. Normalleşme döneminde üzerlerindeki yükler hafifletilecek. 

- SGK'nin yeni prim yapılandırmasıyla örneğin; 2008 yılında 1200 lira anapara borcu olan bir kişi yapılandırma olmasaydı ödeyeceği faiz yaklaşık 3 bin 580 lira olacaktı. Bu miktar yapılandırma sonrasında ana para artı 818 lira olarak güncellenebilecek. Bu doğrultuda peşin ödemeyi tercih eden vatandaşlar 3 bin 580 lira faiz yerine 82 lira ödeyebilecek. İki taksitte ödeyenlere ise yüzde 50'lik indirim uygulanabilecek. 31 Aralık 2020'ye kadar kesinleşen idari para cezalarının; anapara borcunun yüzde 50'si silinebilecek ve kalanı da Yİ-ÜFE ile güncellenebilecek. Diğer yandan borçlar, ikişer aylık periyodlarla; 6, 9, 12 ve 18 taksit seçeneğiyle ödenebilecek.

- Genel sağlık sigortası borcu olanlar 30 Nisan 2021 tarihine kadar ana para borçlarının tamamını ödemesi halinde faizleri tamamen silinecek. Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırır ve geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerse borçları silinecek ve tüm primleri devlet tarafından karşılanacak.

- Bağ-Kur sigortalılarının 31 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri yapılandırma kapsamında ödememeleri halinde, söz konusu süreler dondurularak, prim borçları silinecek.

- Bağ-Kur sigortalıları talep etmeleri halinde daha önceki düzenlemelerle dondurulmuş hizmet sürelerine ait primleri Yİ-ÜFE ile güncellenmiş tutar üzerinden 1 Mart 2021'e kadar ödeyerek, hizmetlerini canlandırma imkanı bulunacak.

- SGK'ye ilişkin prim borçları için son başvuru tarihi 31 Aralık 2020, ilk taksit son ödeme süresi ise 1 Mart 2021 olacak.

- Başta Bağ-Kur sigortalıları olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşlarımızın yapılandırma müracaatlarını e-devlet üzerinden alabileceğiz. Bu ve primini kendi ödeyen diğer sigortalılarımızın sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla yapılandırma başvurusunda bulunmaları da yeterli olacak. 

- Ayrıca genel sağlık sigortası borçları için ise başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak SGK tarafından yapılandırılacaktır.