Türkiye dün döviz kuru açısından en hareketli günlerinden birini geçirdi. Döviz kurlarında hızlı bir artış yaşanırken, gözler Merkez Bankası'na çevrildi.

Merkez Bankası, uzun süre sessiz kaldı. 

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile sürpriz bir görüşme yaptı.

Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ile ne konuştu?

Ekonomi çevreleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kavcıoğlu arasındaki görüşmeye dikkat kesildi.

Ancak görüşmeden sonra bir açıklama yapılmadı. Görüşmede döviz kurunun görüşüldüğü öğrenildi.

Kur artışının yüzde 87'ye çıkmasından sonra Merkez Bankası'ndan daha sonra bir açıklama geldi.

Başkan Şahap Kavcıoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra yapılan açıklamanın ardından kontrolsüz yükselişin önü kesildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamada, TCMB'nin uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdünün olmadığı belirtildi.

Döviz kurlarının, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlendiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur."

Editör: Haber Merkezi