Koronavirüs salgınından otomotiv piyasasında ikinci el araç fiyatları neredeyse sıfır araç fiyatlarına yaklaştı. Hükümetin de 1 Temmuz’dan itibaren otomotiv piyasasında değişiklikler yapacağı ve yüzde 50 ÖTV indirimi yapacağı iddia edildi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise iddiaları yalanladı. Şahsuvaroğlu, yaptığı açıklamada ÖTV indirimi beklemediklerini açıkça dile getirdi.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, artan araç fiyatlarını fırsata çeviren kişilerin ikinci el araçları sıfır fiyatına sattıklarını ifade etmişti. Erkoç, otomotiv sektöründe kayıt dışı satışların yapıldığını ve olağanüstü fiyat artışlarının yaşandığını sözlerine ekledi. Yılda 6 milyon aracın kasap, manav bakkal gibi kişilerce eş dost üzerinden 50 bin lira karla satıldığını söyledi.

ÖTV'den kaçan çetelere yenisi eklendi

ÖTV'den kaçmak için kanunsuz çeşitli planlar yapan çetelere bir yenisi daha eklenmişti. 

Sabah’tan Dilek Yaman’ın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ÖTV’den kaçmak için sağlık hizmetlerini kullanan çeteyi çökertmişti. 

Çetenin ÖTV’den kaçınmak için lüks araçları ülkeye sokama yöntemleri ide akıllara durgunluk verdi.

Başsavcılık tarafından İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki lüks oto galerilerine operasyon düzenledi. Söz konusu operasyonlarda 20 lüks araca tedbir konulurken yurt dışından getirilen bu araçların ambulans vasfıyla vergileri kısmen ödenerek veya hiç ödenmeden ülkeye sokulduğu tespit edildi. Taşıtların bazılarının ambulans adı altında, bazılarının yurt dışında çalıntı kaydı olduğu ve turistik kolaylıklardan faydalanılarak ülkeye sokulduğu öğrenildi.

Çetenin ilk tescil belgesi için 'sahte trafik izin belgesi' düzenlemek suretiyle aracın alıcısına usulsüz evrak ibraz ederek orijinal belge gibi noterlere müracaat sağladığı da tespit edildi. Şüphelilerin sahte izin belgesi üzerinde aracın orijinal şasi numarası harf ya da rakam gruplarını değiştirerek noterlerde ikiz şasi numarasının görülmesini engelledikleri de belirlendi. Ayrıca hazırladıkları sahte şahadetname ve evrak üzerinde değiştirilmiş şasi numaraları ile ilk tescil işlemini ÖTV'siz yaptırdıkları, ilk tescil işleminin bitimine yakın şasi numarasında yanlışlık olduğunu söyleyerek orijinal şasi numarası ile trafik tescil belgesi aldıkları da ortaya çıktı.

"Alo01ceren" isimli şirketin ise lüks araç kaçakçılığı yapmak için kurulduğu ortaya çıktı. Sermayesi 100 bin TL olan bu şirketin Adana'da faaliyet gösterdiği, lüks araçları hazırladığı sahte belgelerle, 'Ambulansa dönüştü' şeklinde satın aldığı ortaya çıktı. Adana İl Sağlık Müdürlüğü Alo01ceren adı altında sağlık hizmetinde faaliyet gösteren bir firmanın olmadığını, motor numaraları ve plakaları belirlenen araçlara ruhsatlandırma yapılmadığı ve o tarihlerde müdürlük tarafından hiç hasta nakil aracı uygunluk belgesi düzenlenmediğini bildirdi. Savcı Sami Şahin tarafından Alo01ceren şirketinin sahibi Orkun Tüylü, müdürü Tamer Doğan ile adı geçen otomobil firmalarının müdürlerinin de aralarında olduğu 45 şüpheli hakkında "Resmi belgede sahtecilik ve 5607 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından iddianame düzenlendi. Dava Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Öte yandan yetkili firma, 11 aracın iadesi için dosyaya talepte bulunarak, araçların ÖTV'sini yatırıp iadelerini talep etti. Şahin ise, araçların ÖTV'yi ödemelerinin var olan kaçakçılık suçunun değiştirmeyeceği gerekçesiyle talebi reddetti. Mamhekede red kararını onayladı.

2020 araç ÖTV'si ne kadar?

1600 cm³’ten daha küçük bir silindir hacmine sahip olan ve vergisiz satış tutarı 70 bin TL’den daha az olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 45’tir. Silindir hacmi 1600 cm³’ten küçük olmasına karşın vergisiz satış tutarı 70 bin TL – 120 bin TL arasında olan araçlarda ise ÖTV oranının yüzde 50 olduğu görülür. Silindir hacminin aynı, fiyatın ise 120 bin TL’nin üzerinde olduğu durumlarda ise araçların ÖTV oranı yüzde 60’a çıkar.

Silindir hacmi 1600 cm³’ten büyük ancak 2000 cm³’ten küçük olan 170 bin TL’nin altındaki araçlar için yüzde 100, 170 bin TL’nin üzerindeki araçlar için ise yüzde 110’luk bir ÖTV oranı söz konusudur. 2000 cm³’nin üzerinde bir silindir hacmine sahip olan araçlarda ise fiyat sınırı yoktur, ÖTV oranı yüzde 160’tır. KDV miktarı ise yukarıdaki tüm araçlar için yüzde 18’tir. Aşağıdaki tablo, yukarıdaki tabloya dahil edilmeyen araçlar için geçerlidir.

Editör: Haber Merkezi