Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sosyla ve ekonomik olarak tüm toplumları etkiledi. Salgın kimi ülkelerde etkisini azaltırken kimi ülkelerde de yeni hız kazandı. Türkiye'de de olası ekonomik krize karşı bir dizi önlem alınırken KOBİ, çiftçi vb. sektörler için kredi imkanı sunuldu. 3 ay işten çıkarmalar yasaklandı. Tatile gitmek isteyenler, araç satın almak isteyenler için de kredi imkanları sağlandı.

Bayiler satılık araç yok diyor: Berber, manav dükkanlarında 50 bin lira kar ile satılıyor

3 araçlık vergisiz satış limiti kalkıyor

Ekşisözlük'teki iddialara göre 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren otomobil sektöründe yeni kararlar uygulamaya alınıyor. İddialara göre sıfır araç satışına yüzde 50 ÖTV indirimi getirilirken, şahıstan şahsa yapılan 3 araçlık vergisiz satış limiti kalkacak. Artık alınan aracın yaşı ne olursa olsun sıfır, ikinci el farketmeksizin 5 yıl içerisinde satılırsa devlet yüzde 20 gelir vergisi alacak. Şahıstan şahsa yapılan satışlar minimum kasko bedelinden gösterilebilecek.

Örneğin araba 10 Ocak 2020'de 210.000 liraya sıfır alınıp Ağustos ayında satmaya karar verildiyse noter aracın kasko değerinin 250.000 lira olduğunu söylüyor. Aradaki 40.000 liranın yüzde 20'sini satıcı devlete gelir vergisi olarak ödeyecek. Söz konusu bu uygulama ile devlet bu uygulamayla sıfır araba satışlarının artmasını sağlayacak, ikinci el piyasasındaki yoğun talepten dolayı ciddi bir vergi geliri elde edecek ve al-satçı olarak bildiğimiz kayıt dışı gelir elde edenlerin de önü kesilmiş olacak.