05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Otomotivde üretim yüzde 13, ihracat yüzde 8.0 azaldı

Otomotivde üretim yüzde 13, ihracat yüzde 8.0 azaldı

Otomotiv sanayiinin üretim ve ihracatta yaşadığı daralma yılın dördüncü ayında da devam etti ve ilk dört ayda toplam üretim yüzde 13, ihracat yüzde 8.0 azaldı.

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre Ocak-Nisan döneminde, toplam üretim geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13 azalarak 489 bin 429 adete, otomobil üretimi ise yüzde 14 azalarak 322 bin 281 adete geriledi.

Bu dönemde toplam ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 8.0 azalarak 426 bin adete gerilerken, otomobil ihracatı ise yüzde 12 azaldı ve 275 bin 967 adete düştü.

Aynı dönemde, toplam pazar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azalarak 123 bin adete inerken, otomobil pazarı yüzde 47 daralmayla 93 bin 228 adete düştü.

OSD verilerine göre ticari araç grubunda toplam üretim yılın ilk dört aylık döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı. Bu dönemde, hafif ticari araçta üretim yüzde 9, ağır ticari araç grubunda üretim ise yüzde 29 azaldı.

Yılın ilk dört ayında, otomobil pazarında yaşanan daralmaya benzer şekilde ticari araç pazarında da azalma sürdü.

Ocak-Nisan ayını kapsayan süreçte, geçen yılın aynı dönemine göre ticari araç pazarı yüzde 51 daraldı.

Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı 10.5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 14 azalarak 3.9 milyar dolara geriledi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *