03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Petrol ve enerji devleri yılın ilk yarısında kârda düşüş yaşıyor!

Petrol ve enerji devleri yılın ilk yarısında kârda düşüş yaşıyor!

Petrol ve enerji şirketleri, 2024'ün ilk yarısında toplam 103,9 milyar dolar kâr açıkladı; bu, bir önceki yıla göre %19,3'lük bir düşüşü temsil ediyor. Uzmanlar, gerilemenin sebebini pandemi sonrası kazançların azalması ve düşen petrol talebine bağlıyor.

Dünyanın önde gelen petrol ve enerji şirketleri, 2024 yılının ilk yarısında toplam 103,9 milyar dolar kâr açıkladı. Bir önceki yıl aynı dönemde elde edilen 128,8 milyar dolarlık kâra kıyasla yüzde 19,3’lük gerileme dikkat çekti.

Şirket Bazlı Kârlar

En büyük düşüşlerden biri, dünyanın en kârlı şirketi olarak bilinen Saudi Aramco’da yaşandı. Aramco’nun kârı yüzde 13,6 azalarak 48,68 milyar dolara geriledi. ExxonMobil yüzde 15,3 kayıpla 14,79 milyar dolara, Shell yüzde 30 gerilemeyle 9,8 milyar dolara, TotalEnergies yüzde 31,2 düşüşle 6,54 milyar dolara indi.

Chevron yüzde 39,7 kayıpla 5,99 milyar dolar, ConocoPhillips yüzde 1,2 düşüşle 4,82 milyar dolar kâr açıkladı. Equinor’un kârı yüzde 13 azalarak 3,95 milyar dolara, bp’nin kârı yüzde 31,9 azalışla 3,73 milyar dolara, Eni’nin kârı ise yüzde 8,3 düşüşle 1,99 milyar dolara geriledi.

Enerji hizmetleri şirketlerinde de tablo benzer oldu. Schlumberger yüzde 17 kayıpla 1,81 milyar dolar, Halliburton ise yüzde 48,6 düşüşle 676 milyon dolar kâr bildirdi. Bu şirketler içinde tek istisna Baker Hughes oldu; kârını yüzde 6,8 artırarak 1,1 milyar dolara yükseltti.

Uzmanlardan Değerlendirme

Londra merkezli Energy Intelligence Group'un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, kârlardaki gerilemenin nedenini şu sözlerle açıkladı:
"Şirketlerin kârlarındaki düşüşün nedeni pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası olağanüstü kazançların ortadan kalkması."

Mathonniere ayrıca petrol talebindeki düşüşe işaret ederek, "ABD'deki gümrük tarifeleri krizi, ciddi belirsizlik ve maliyet baskısı yaratarak genel kârlılığı aşağı çekebilir. Ayrıca petrol talebi geriliyor, bu da fosil yakıtlara yatırım iştahını azaltıyor." dedi.

Fiyat öngörülerine de değinen Mathonniere, "Yıl sonuna kadar fiyatların 70 dolar bandında kalacağı, 2026'da ise talep toparlanması ve OPEC+ dışı arzın yavaşlamasıyla fiyatların 70 doların hemen altına gerileyebileceği" değerlendirmesini yaptı.

OPEC+ Kotaları ve Çin Etkisi

Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi ise kısa vadede fiyatların aşağı yönlü seyrini sürdüreceğini belirtti. Rizvi, düşük stok seviyelerinin piyasayı sıkı tuttuğunu ancak Çin'in stok alımlarını durdurması halinde talebin 500-600 bin varil azalabileceğini ifade etti.

Üretim kotalarının şirket gelirlerini sınırladığına dikkat çeken Rizvi, "Irak ve Rusya'dan gelen son veriler, her iki ülkenin de kotalara uyduğunu gösteriyor. Temmuzda OPEC+ üretimi günlük 140 bin varil azaltıldı. Bu eğilim kârlılığı baskılamaya devam edecek ancak uyumun artması fiyatları da yukarı çekebilir." sözleriyle tabloyu özetledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *