Sahte altın furyası aldı başını gitti. Gram ve çeyrek altından sonra bunu da yaptılar. Kalpazanlar sahte reşat altın üretti. Ayırt etmek ise neredeyse imkansız. Düğünlerin olmazsa olmazı beşi bir yerde. Birçok kişi de reşat altını ayrıca yatırım odaklı alıyor. 

50 LİRAYA SATIYORLAR

Ancak dolandırıcılar son zamanlarda sahte reşat altın üretip sosyal medyadan 50 liraya satıyor. Sahte altın alıp bile isteye özel günlerde hediye edenler var. Bu durumda hem vatandaş hem de kuyumcu mağdur oluyor. 

Kuyumcu İslam Memiş, "Basımları ve özellikleri birebir aynı. Neye rağbet varsa kalpazanlar hemen devreye giriyor. Birebir taklidini yapıyorlar. Bunu sosyal medyada gerçek altın gibi satışa sunuyorlar. Bugün 9 bin 500 lira civarında reşat beşi bir yerde altınlar nasıl olur da sosyal medyada 50 liraya satılır? Yasaklanması gerekiyor. Çarşı pazarda vatandaşların kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde satılmaması gerekiyor." dedi.

SAHTE ALTINI NASIL ANLAYACAĞIZ?

Gerçek ve taklidini birbirinden ayırmak için gramını, ağırlığını ölçmeniz gerekiyor. Gerçek olan altın 36 gram gelirken, bunun sosyal medyada satılan taklidi 18 gram geliyor. Ancak bunu elinize aldığınız zaman iş işten geçmiş oluyor ve dolandırılmış oluyorsunuz.