Çevre ve şehircilik alanında hazırlanan yasa teklifi, başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde kentsel dönüşümü hızlandıracak, vatandaşın mağduriyetinin önüne geçecek ve mülkiyet sorunlarını ortadan tamamen kaldıracak. TBMM’ye sunulan ve dün görüşülmeye başlanan 28 maddelik yasa teklifinin kısa süre içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Tüm hazırlığımızı yaptık. Artık hızla somut adımlar atacağız” dedi.

Kentsel dönüşüm kapsamında yılda 300 bin konutun yenilenmesini hedeflediklerini belirten Kurum, bugüne kadar yaptıkları örnek projeleri her ilçede hayata geçirerek, vatandaşın endişesini gidereceklerini söyledi.

Kurum, bu sayede ayrıca Ordu, Trabzon, Rize, Samsun ve Giresun’da dere yatağındaki evlerin etaplar halinde taşınarak yıkımlara başlanacağını vurguladı.

Can güvenliği için

Teklifte özellikle riskli bölge olarak belirlenen ve can güvenliğini tehdit ettiği için hızla hareket edilmesi gereken yerlerde Bakanlıkça re’sen yapılacak çalışmalar dikkat çekiyor. Buna göre, Kartal örneğinde olduğu gibi riskli bir alan üzerinde olmasa bile yapıdan kaynaklanan ve can güvenliği sorununu ortaya çıkaran alanlara bakanlık anında müdahale edecek. Bakan Kurum, “Buralarda dönüşümü maliklerin ve ilgililerinin muvafakati aranmaksızın Bakanlığımızca re’sen yapacağız. Bu alanlarda daha önce imzalanmış olan sözleşmeler de feshedilecek. Bakanlık böyle bir uygulamaya giderse, ev sahipleri kira ve taşınma yardımlarını alıp evlerini boşaltacak. Bakanlık yeni binaları inşa edip teslim edecek” dedi.

Tapuda seferberlik

Teklifte en büyük içerik tapu sorununa ait. Yurt dışında yaşayan vatandaşların tapularıyla ilgili işlem yaparken aynı yurtdışı temsilciliğinde veya aynı tapu müdürlüğünde bulunmaları şartı kaldırıldı.

Tapu sicili uygulamasında, kangrene dönüşen ‘hisse’ hatalarının düzeltilmesinin yolu açıldı.

Tapuda bürokrasi de azalıyor. Fotoğraflı ilmühaber düzenlenmesi mecburiyeti ve tapu işlemlerine fotoğraf yapıştırılması yürürlükten kaldırılıyor. Hatalı blok veya bağımsız bölüm numaralarının daha kolay ve külfetsiz düzeltilebilmesi de yine teklifte düzenlenen çalışmalardan oldu.

Metruk binalar hızla yıkılacak

Tehlike arz eden metruk binaların can ve mala zarar vermesini önlemek için yıkım sürecini hızlandıracak adım da atıldı. Bakan Murat Kurum, “Tespit edilen metruk yapılara ilişkin tehlikeli durumun, öncelikle yapı sahiplerince ortadan kaldırılmasını sağlıyoruz. Bu sağlanamazsa belediye veya valilik resen gerçekleştirecek” dedi.

Eş değer 2B önerisi

2B taşınmazlarında kimi zaman kayıtlı malik ve kullanıcının başka kişiler olduğunu belirten Bakan Kurum, “31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuran mağdur vatandaşlara eş değer 2B arazisi verilecek” dedi.

Otopark sorununa çözüm

Teklifle, büyükşehirlerde yıllardır süren otopark sorununun da çözülmesi hedefleniyor. Kurum, “Bize ait çok sayıda boş arsa var. Konut, okul ya da hastane alanı ama boş. Bir inşaat olana kadar bu alanın açık otopark olarak kullanımı sağlayacağız” dedi.

Dönüşüm işi yarım kalmayacak

Kurum, kentsel dönüşümle ilgili olarak da şunları söyledi: “Yapım işine başlamayan ya da yarım kalan yerler var. Bunlarda, sözleşmelerin feshi için maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınabilecek. Önce bakanlık müteahhite 30 gün süre verecek. Yine başlamazsa sözleşmeler re’sen fesih edilecek. Kimse vatandaştan kira yardımını geri isteyemeyecek. Vatandaş isterse bakanlığa bağlı kurumlarla da inşaatı tamamlanabilecek.”

Tarım arazileri 31 Aralık’a uzuyor

Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışında da düzenlemeler yapılıyor. Kurum, “Satış bedelleri ve taksit sayılarında uygulama birliğini sağlayacağız. Mücavir alandaki tarım arazileri rayiç bedelin yarısı üzerinden satılacak Başvuru süresi 31 Aralık’a uzatılacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi