03 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Tarihin en yüksek cari fazlası verildi Mehmet Şimşek'ten açıklama

Tarihin en yüksek cari fazlası verildi Mehmet Şimşek'ten açıklama

Türkiye, ağustosta 5,5 milyar dolar ile tarihinin en yüksek cari fazlasını verdi. Bakan Mehmet Şimşek, cari açığın 18,3 milyar dolara gerilediğini ve bu iyileşmenin ülkenin dış finansman ihtiyacını azaltarak ekonomik dayanıklılığı güçlendirdiğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ağustos ayında 5,5 milyar dolar ile tarihinin en yüksek aylık cari fazlasını verdiğini açıkladı. Şimşek, bu gelişmenin Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını önemli ölçüde azalttığını belirtti.

“Makro Finansal Dayanıklılığımız Güçleniyor”

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
Bakan Şimşek, “Ağustosta 5,5 milyar dolarlık fazla ile tarihin en yüksek aylık cari fazlasını verdik” dedi.

Cari Açıkta Büyük Gerileme

Şimşek, yıllık cari açığın 18,3 milyar dolara düştüğünü belirterek, “Mayıs 2023’e göre 37,6 milyar dolarlık iyileşme sağlandı. Bu tablo, ülkemizin dış finansman ihtiyacını azaltıyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan ayrıca, Haziran 2023’te milli gelire oranla yüzde 23 olan brüt dış finansman ihtiyacının, 2025 yılında yaklaşık yüzde 17’ye gerilemesinin öngörüldüğünü aktardı.

Rezervlerde Güçlenme

Şimşek, azalan döviz ihtiyacının yanı sıra artan dış finansman erişimi ve yüksek rezervlerin Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını artırdığını vurguladı:

“Azalan döviz ihtiyacı, artan dış finansman ve güçlü rezerv yapımız sayesinde makro finansal dayanıklılığımız güçleniyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *